Arnhem en omstreken

Politie trekt wapens voor nieuwe rage: gel blasters

Dit is een gelblaster.
Dit is een gelblaster. © Politie.
ARNHEM - De politie heeft deze week de wapens getrokken bij een melding in Arnhem-Zuid. Twee verdachten zouden wapens bij zich hebben. Het bleek te gaan om een nieuwe rage: gel blasters. 'Een onverwachte beweging kan fataal aflopen', aldus de politie.
Een gel blaster wordt gebruikt om kleine gelballetjes af te vuren, vergelijkbaar met een paintballgeweer. In hoog tempo kan iemand zo tientallen balletjes op iemand afvuren. Het populaire speelgoed kan op het eerste gezicht lijken op een echt vuurwapen,

Grote zorgen

De politie maakt zich grote zorgen over de nieuwe rage. "Wij kunnen voorafgaand niet direct vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat en trekken dus mogelijk ons dienstwapen. Een onverwachte beweging of slecht bedoelde grap kan dan fataal aflopen, en dat willen we echt niet!"
De politie in Arnhem-Zuid heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gekregen over personen met vuurwapens op straat, mensen die aan het schieten waren en mogelijke handel in vuurwapens. Op social media als Tik Tok, Instagram en Snapchat gaan veel filmpjes rond van jongeren die het speelgoed gebruiken.

Flinke impact

De speelgoedwapens zijn vrij verkrijgbaar bij online winkels. Het bezit ervan is niet strafbaar. Wel kan de politie mensen aanhouden die met een gel blaster op mensen of voertuigen schiet in de openbare ruimte voor mishandeling of openlijke geweldpleging. De balletjes kunnen pijn of een brandende plek veroorzaken.
De agenten doen daarom een oproep om het speelgoed thuis te houden. "Een aanhouding met getrokken vuurwapens heeft een flinke impact op de personen die worden aangehouden, maar ook op ons zelf. Laat de gel blaster thuis, dat voorkomt veel problemen."