Noord-Veluwe

Buren kijken ogen uit op nieuwe marinierskazerne: 'Trots dat dit hier komt'

De mariniers vertonen hun kunsten aan de bezoekers.
De mariniers vertonen hun kunsten aan de bezoekers. © Omroep Gelderland
UDDEL - "Uniek", "bijzonder" en "gaaf". Zomaar wat reacties van bezoekers van de aanstaande marinierskazerne in Nieuw Milligen, tussen Apeldoorn en Garderen. Zaterdag opende Defensie de deuren voor een kijkje op het terrein. Buurtbewoners en andere belangstellenden maakten daar gretig gebruik van.
"We zijn heel blij met de belangstelling." Gemeende woorden van projectdirecteur Jan Erven, die erop toeziet dat alles op rolletjes verloopt. Hij realiseert zich als geen ander dat je een goede indruk maar één keer achter kunt laten. "Vandaag stellen we de mariniers voor aan de omgeving", legt hij uit. "Er is van alles te doen om een zo goed mogelijk beeld te geven van wie de mariniers zijn."
Daarbij heeft defensie alles uit de kast gehaald. Zo kunnen bezoekers onder meer een ritje maken in een Bandvagn 206-rupsvoertuig, de klimtoren op, schieten en een nachtkijker proberen. Daarnaast zijn er gevechtsdemonstraties waarbij de mariniers hun kunnen vertonen, tot groot plezier van het publiek.
In dit speciale rupsvoertuig worden omwonenden rondgereden door ruig gebied.
In dit speciale rupsvoertuig worden omwonenden rondgereden door ruig gebied. © Omroep Gelderland

Sterk verouderd

Toch ziet datzelfde publiek ook dat er nog wel wat moet gebeuren voordat de 2200 mariniers in 2029 hun intrek op de kazerne nemen. Het terrein en de gebouwen zijn er, zacht gezegd, beroerd aan toe. "De gebouwen zijn sterk verouderd", zegt brigadegeneraal Jeff Mac Mootry. "Het opknappen van de gebouwen is waarschijnlijk duurder dan het platgooien en nieuwbouwen, ook met het oog op duurzaamheid."
De gebouwen worden speciaal voor de behoeften van de mariniers ontwikkeld. "Een marinier heeft meer uitrusting dan een gemiddelde militair in Nederland. Daar hebben we bijvoorbeeld al meer ruimte voor nodig", legt hij uit.

Mogelijk vertraging

"Er komt tot 2029 écht een heel traject kijken", vult directeur Erven aan. "Het lijkt nog ver weg, maar als je ziet wat er nog moet gebeuren, is het al zo." De kazerne komt midden op de Veluwe, stikstofproblematiek kan mogelijk nog roet in het eten gooien. "Dat kan zeker voor vertraging zorgen. We zijn afhankelijk van externe factoren." Toch wil de directeur alles op alles zetten om in 2029 klaar te zijn, omdat hij in dat jaartal ook met pensioen hoopt te gaan. "Het zou mooi zijn als ik mijn afscheidsreceptie hier kan houden", grapt hij.
Ondanks dat het nog lang duurt voordat mariniers daadwerkelijk hun intrek in Nieuw Milligen nemen, is een aantal van hen al wel op zoek naar woonruimte in de buurt. "Ik hoor van verschillende mensen die op zoek zijn naar nieuwe woonruimte, dat ze rekening houden met de nieuwe locatie van de kazerne", vertelt Mac Mootry. "Dat zullen er alleen maar meer worden als 2029 dichterbij komt." Overigens is er in buurtschap Nieuw Milligen (gemeente Apeldoorn), met zo'n 150 inwoners, weinig woonruimte beschikbaar.
Een drukte van belang op het kampterrein.
Een drukte van belang op het kampterrein. © Omroep Gelderland

'Roots'

Voor de buurtbewoners is de kennismakingsdag vooral een kans om weer eens op het kampterrein te kijken. "Normaal kom je hier natuurlijk nooit, dus ik was wel benieuwd", zegt een mevrouw die haar twee dochters heeft meegenomen. "Vanaf de weg zie je niks, nú wel", grapt een oudere meneer. Een mevrouw op leeftijd vertelt dat ze vroeger nog over het kamp heeft gefietst. "Toen was het nog vrij toegankelijk. De militairen kwamen naar mijn moeder toe om hun sokken te laten stoppen." Samen met haar zus loopt ze rond. "Onze roots liggen hier hier. We wilden zo graag even op het terrein kijken. Dat was onze opzet. We zijn niet zo geïnteresseerd in de marine. Sorry, maar zo is het gewoon", zegt ze met een knipoog.
Daarnaast is de buurt ook wel gelukkig met de komst van het Korps Mariniers. "De oude kazerne wordt weer wat leven in geblazen. Dat deze mannen en vrouwen hier nu komen, daar ben ik best wel een beetje trots op", besluit een meneer.
De mariniers komen in 2029 naar Nieuw Milligen vanuit Doorn. "De marinierskazerne daar is erg verouderd. We zijn toe aan iets nieuws", legt brigadegeneraal Jeff Mac Mootry uit. Aanvankelijk was het plan dat de mariniers naar Vlissingen zouden vertrekken, maar dat bleek niet haalbaar. Daarna kwam Nieuw Milligen in beeld. Sinds 1860 is er al een legerkazerne in het gehucht aanwezig. De laatste jaren is de - inmiddels vervallen - kazerne in handen van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee.