Achterhoek

Elizabeth was 'hele lieve dame', klinkt het tijdens British Weekend in Vorden

Steve is vol lof over koningin Elizabeth II.
Steve is vol lof over koningin Elizabeth II. © Omroep Gelderland
VORDEN - De vlaggen halfstok en bij de ingang een tafel met daarop bloemen en een foto van koningin Elizabeth II. Ook het British Weekend in Vorden, een evenement waar bezoekers zich onderdompelen in Britse sferen, staat dit weekend stil bij het overlijden van de Britse monarch.
“Bezoekers reageren er erg emotioneel op. Iedereen die aankomt bij de entree vindt het fantastisch en staat even stil bij de foto. Het is echt heel indrukwekkend”, vertelt Marijke Tiehuis, organisator van het evenement. “Er wordt door bezoekers ook over haar gesproken, maar het is niet zo dat er een droevige sfeer hangt.”

‘Hele lieve dame’

Een van de bezoekers die is geraakt door het overlijden van koningin Elizabeth is Leo. “Het is een triest gebeuren. Ik vond het altijd wel een vrouw die respect afdwong en een duidelijke eigen menig had.”
Ook Steve, die bij het evenement aanwezig is om doedelzak te spelen, spreekt vol lof over de koningin. “Ik herinner me haar als een hele lieve en fragiele dame. Ze was breekbaar, maar altijd heel goed bezig en to the point. Ze heeft echt alles voor elkaar gekregen wat maar mogelijk was. Deze vrouw stond echt boven de wet, fantastisch!”
Bij de ingang staan bloemen en een foto van koningin Elizabeth II.
Bij de ingang staan bloemen en een foto van koningin Elizabeth II. © Omroep Gelderland

Koning Charles

Ook bezoeker Chrisna is geraakt door het overlijden, maar kijkt er wel met een nuchtere blik naar. “Het is natuurlijk heel jammer en sneu, maar ze is 96 geworden en is een behoorlijke tijd koningin geweest. Op een gegeven moment is het klaar en misschien is het ook weleens goed, een frisse wind door het land door middel van Charles.”
Steve heeft er alle vertrouwen in dat koning Charles zijn nieuwe rol met succes gaat vervullen. “De zoon van Elizabeth gaat het gelukkig eindelijk overnemen. Ik denk dat Groot-Brittannië met hem heel gelukkig verder kan gaan. Elizabeth heeft het jarenlang goed kunnen beheren en ik denk dat het met hem goed verder gaat.”