Rivierengebied

Sylvia en Rudi openen hun kasteel voor bezoekers tijdens Monumentendag

Sylvia en Rudi bij het Spijker in Brakel
Sylvia en Rudi bij het Spijker in Brakel © Omroep Gelderland
BRAKEL - Aan de rand van het dorp Brakel ligt een bijzonder landgoed. In een romantisch landschapspark vinden wandelaars een ruïne van een middeleeuwse burcht, een statig landhuis én een kasteeltje. Hier wonen Sylvia Zwaaneveldt en Rudi Westendorp. Zij openen speciaal voor Open Monumentendag hun historische woonhuis voor iedereen die binnen wil kijken.
“Iedere dag dat ik wakker word, hoor ik het kasteel kreunen over rugpijn. Hier is altijd wat te doen”, legt Rudi uit. “Wonen in een monumentaal gebouw lijkt een sprookje, maar is ook hard werken. We voelen ook de verplichting om geïnteresseerde bezoekers af en toe te laten rondkijken in ons huis.”

Voorraadschuur

De historische woning van Rudi en Sylvia heet officieel het Spijker. Dit was de voorraadschuur van de middeleeuwse burcht. Het historische gebouw ontstond in de dertiende eeuw. Ongeveer honderd jaar later is een wenteltrap met vier kleine kamers aan één zijde toegevoegd. Aan de andere kant ontstond in een latere periode een grote woonvleugel.
Het Spijker in Brakel
Het Spijker in Brakel © René Arendsen
Bezoekers mogen deze zaterdag in alle vleugels rondkijken. “We hebben een route aangegeven via de ontvangsthal en de middeleeuwse wenteltrap naar de bovenverdieping. Bezoekers krijgen geen toegang tot de slaapkamer”, vertelt Sylvia.

Rampjaar 1672

Een hoogtepunt tijdens het bezoek aan het Spijker zijn de historische ramen met glas-in-lood. We zien in de vensters verschillende wapenschilden, afbeeldingen uit de Bijbel, maar ook een ooievaar en een ijsvogel.
Het glas is rond 1600 in de middeleeuwse burcht van Brakel gezet. De toenmalige kasteelheer liet het verwijderen toen de Fransen dreigden om het kasteel op te blazen tijdens hun opmars in het Gelderse rivierengebied in 1672.
Het slot veranderde in een ruïne, maar het glas overleefde de Franse inval. Kort geleden sierde het de raampartijen van een Amsterdams woonhuis. De eigenaren gingen onlangs akkoord met het idee om de historische vensters terug te laten keren naar landgoed Brakel.
Historisch vensterglas in het Spijker
Historisch vensterglas in het Spijker © Omroep Gelderland
Verschillende bezoekers van de Open Monumentendag in Brakel komen speciaal naar het Spijker om de bijzondere glas-in-loodramen te bewonderen. Zij krijgen eerst een film te zien van de historische vereniging De Vier Heerlijkheden.
Andere bezoekers willen vooral eens binnenkijken in het kasteeltje. “Ik loop hier elke dag voorbij”, vertelt een mevrouw uit Brakel. “Ik ben al zo lang benieuwd hoe het er binnen uit ziet. Nu kan ik eindelijk eens rondkijken.”
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en web.