nieuws

Kunstalvleesklier kan 12-jarige Mika weer gewoon leven geven

Ook Mika fiets mee met de tocht 'Fiets tegen Diabetes'
Ook Mika fiets mee met de tocht 'Fiets tegen Diabetes' © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - In Harderwijk werd er vandaag een bijzondere fietstocht gehouden: 'Fiets tegen Diabetes'. Het is voor velen een onzichtbare ziekte en de 12-jarige Mika Heggen uit Nijmegen heeft het. Altijd moet hij rekening houden met wat hij eet en zijn bloedwaarden in de gaten houden. Zelfs 's nachts wordt hij wakker als het alarm gaat wanneer zijn suiker te hoog of te laag is. Maar er is hoop op een onbezorgder leven: Mika komt in aanmerking voor een kunstalvleesklier.
Mika heeft sinds drie jaar diabetes type 1.In de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Zijn alvleesklier maakt geen of onvoldoende insuline aan, waardoor de suikerwaarde van zijn bloed toeneemt. Dit kan voor allerlei problemen zorgen en zonder hulp kan een diabetespatiënt doodgaan. Het is een chronische ziekte die meestal op jonge leeftijd onstaat en het gaat dus niet meer over.

Insulinepomp

Steeds moet Mika zijn meters in de gaten houden of uitrekenen hoeveel koolhydraten hij binnen krijgt. Hij moet regelmatig zijn bloed controleren en hij heeft een insulinepomp. Zelfs in de nacht gaan de piepjes van zijn alarm soms af als zijn bloedsuikerspiegel teveel zakt. Er is dan onmiddellijke actie vereist.
In de video legt Mika uit wat het voor hem betekent om suikerziekte te hebben en hoe een kunstalvleesklier zijn leven zou kunnen verbeteren:

Fiets tegen Diabetes

Omdat er nog steeds veel geld nodig is voor onderzoek, maar dus ook voor de erkenning van de behandelmethode, vindt jaarlijks een Fiets tegen Diabetes tocht plaats. Mika fiets met zijn vader ook mee, net als tal van diabetes patiënten die al zo'n kunstalvleesklier hebben. Tijdens dit evenement met start en finish in Harderwijk wordt geld ingezameld om de kunstalvleesklier beschikbaar te maken voor alle diabetes type 1 patiënten.

Keurmerk

De uitvinding van een diabetespatiënt uit Twente (in 2004 bedacht) is inmiddels bij 100 mensen in de praktijk gebracht en maakt voor die diabetespatiënten letterlijk het verschil. Het apparaatje regelt namelijk zelf de insuline en glucagon balans en daardoor kun je als diabetespatiënt weer onbezorgd eten en bewegen. Voor volwassenen hebben ze met het project, waarin ook het Rijnstate ziekenhuis betrokken is, inmiddels voor miljoenen euro's een keurmerk verkregen waardoor de methode officieel erkend wordt. Dat keurmerk is er nog niet voor de leeftijdsgroep 12 tot 18 jarigen, maar de proef met die leeftijdsgroep gaat vanaf de herfst wel van start. En Mika is één van de gelukkigen. Binnenkort krijgt hij zijn kunstalvleesklier en kan hij 's nachts weer gewoon doorslapen.