Rivierengebied

Onrust over asielopvang: 'Besluit is over onze rug genomen'

Protest tegen de komst van asielopvang in Maurik.
Protest tegen de komst van asielopvang in Maurik. © Omroep Gelderland
MAURIK - De gemeente Buren biedt voortvarend plaats aan vluchtelingen. Nadat recent in Maurik een chaletpark voor Oekraïners uit de grond is gestampt, komen er nu ruim zestig asielzoekers uit Ter Apel naar het dorp. Inwoners voelen zich niet gehoord. Maar wat hebben zij te vertellen?
Veel te weinig, vindt Maurikse Dineke Onink. Als beheerder van de Facebookgroep Hart voor Maurik kreeg ze een storm aan reacties op het nieuws dat de gemeente asielzoekers uit Ter Apel in Maurik onderdak wil bieden.
"Het ontplofte", vertelt zij. "Mensen uiten allereerst hun boosheid naar de gemeente omdat de communicatie naar de inwoners aan alle kanten faalt. De bestuurders zitten in een ivoren torentje en inwoners voelen zich niet gehoord. Dat speelt al jarenlang en dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Daarnaast is er een hele grote ongerustheid over de opvang: wat staat ons te gebeuren."
Met een aantal mensen bundelde Onink de vragen en opmerkingen om daarmee met de gemeente in gesprek te treden. "Die mensen zijn hier niet op zijn plaats", vindt zij. "Maar wij beseffen dat dit niet meer te stoppen is. We hebben dan ook tegen de gemeente gezegd dat we het niet eens zijn met deze beslissing die zij over onze hoofden heen en over onze rug genomen hebben. Maar die beslissing ligt er. Nu is het de vraag hoe we dit goed gaan laten verlopen."
Een noodopvang voor asielzoekers in Zaltbommel blijft langer open. Sporthal De Ring zou aanvankelijk tot eind deze maand beschikbaar zijn, maar dit wordt verlengd tot eind 2022. In de tijdelijke opvang zitten ongeveer 65 mensen.

Schrikbeeld Wijk bij Duurstede

De zorgen om veiligheid in het dorp staan daarbij voorop. Met name recente ervaringen met zich misdragende asielzoekers in Wijk bij Duurstede hebben een schrikbeeld opgeroepen wat het dorp met een kleine vijfduizend inwoners te wachten staat.
"Het gemeentehuis is uitermate goed beveiligd", zegt zij. "Maar op het moment dat zij een stap buiten zetten, is het vrij land en hebben ze dus de mogelijkheid om door het dorp heen te gaan zwerven."
De gemeente geeft weliswaar aan dat er veel aan gedaan zal worden om de veiligheid te garanderen, veel harde toezeggingen zijn er nog niet. Een avondklok ziet burgemeester Josan Meijers in ieder geval niet zitten. Wel gaf zij aan dat asielzoekers die zich misdragen teruggestuurd zullen worden naar Ter Apel.

Begeleiding in het dorp

Voor Hart voor Maurik is dit niet voldoende. Zij willen harde afspraken bijvoorbeeld over de begeleiding buiten de poort van het gemeentehuis. Onink: "Zorg dat daar iemand bij is die de taal spreekt, die onze cultuur kent, die met respect omgaat met iedereen. Dus niet alleen voor de mannen maar zeker ook voor vrouwen en meisjes. Want dat is toch wel een heel heikel punt."
Of die mensen er zijn, is de vraag. "Volgens de burgemeester hebben zich veel vrijwilligers aangemeld", zegt de woordvoerster. "Laat die de mensen dan in diensten begeleiden in het dorp. Met ondersteuning van de professionele organisaties."
Door aan dit soort wensen tegemoet te komen, kan het gemeentebestuur vertrouwen terugwinnen, denkt de Maurikse. "Geef ons als bewoners harde bewijzen", zegt ze. "Laat zien dat jullie als gemeente staan voor onze veiligheid. Niet alleen van de asielzoekers hier maar ook voor onze veiligheid als inwoners."

Zie ook: