Noord-Veluwe

Elburgse botterdagen weer van start, maar is het varend erfgoed wel veilig?

Drukte in de haven van Elburg vrijdagochtend.
Drukte in de haven van Elburg vrijdagochtend. © Omroep Gelderland
ELBURG - Drie jaar hebben schippers, opvarenden én belangstellenden in Elburg moeten wachten op de Botterdagen, waarop talloze oude historische schepen voor het voetlicht worden gebracht. Nu is het weer zover. "We zijn ontzettend blij dat het weer kan", zegt Agaath de Weerd van Botterstichting Elburg.
Met een ontbijt worden schippers en opvarenden vrijdagochtend verwelkomt in de Elburgse haven. Donderdag was de vlootschouw, vrijdag staat de bedrijvenwedstrijd op het programma. Ruim vijftig bedrijven doen met een botter mee.
Bij het ontbijt is direct al sprake van rivaliteit, als concurrerende Elburgse ondernemingen elkaar verlies toewensen. "Het hoort erbij", zegt een van de aanwezigen met een knipoog. Het typeert de rest van de dag, de gezelligheid staat centraal.

Elburg is hoogtepunt van het jaar

Ook schippers, die de historische boten mogen besturen, hebben lang op de Elburgse botterdagen gewacht. "We zijn blij dat we hier weer zijn", zegt Herman Prins uit Eemnes. "Elburg is altijd het hoogtepunt van het Botterjaar. Het is het mooiste en grootste evenement."
"Elburg heeft een mooie haven, er is mooi publiek en het is gezellig. En we kunnen zeilen, daar kom ik natuurlijk voor", voegt schipper Jaap Blase toe.
Beide roerbazen benadrukken de leeftijd van de botters. De boten zijn meer dan honderd jaar oud. Prins: "Het is heel bijzonder om daarmee te mogen varen."
De botters vanochtend in haven van Elburg.
De botters vanochtend in haven van Elburg. © Omroep Gelderland

'Veiligheid staat voorop'

De leeftijd van het schip is ook gelijk een gevaar. Vorige week was er een ernstig ongeluk op de Waddenzee. Een meisje overleed nadat de giek afbrak en op haar hoofd terechtkwam. Oorzaak: houtrot, maakt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag bekend.
"Het is heel lastig om te zien wat er midden in het hout gebeurt", zegt Blase. "Het is vanaf de buitenkant niet te zien." Hij geeft aan dat het belangrijk is om botters - of andere historische schepen - goed te onderhouden. "Ik ben de schipper en ik ben verantwoordelijk voor het schip. Die verantwoordelijkheid neem ik ook. We werken met een hele stichting aan het schip en ik durf die verantwoordelijkheid aan."
Prins sluit zich daarbij aan. "We kijken altijd; is het schip veilig, moeten we nog wat verbeteren om ervoor te zorgen dat het veilig blijft? Zo hebben we dit voorjaar nog een paar grote reparties gedaan, ook met het oog op veiligheid. Veiligheid staat voorop."
Niet alleen botters uit Elburg doen mee, ze komen ook uit Kampen, zo is te aan de tekst op het zeil.
Niet alleen botters uit Elburg doen mee, ze komen ook uit Kampen, zo is te aan de tekst op het zeil. © Omroep Gelderland

Vriendinnengroep op het schip

Opvarenden lijken zich in ieder geval geen zorgen te maken. Een mevrouw die nog niet eerder heeft gevaren, wijst vol overtuiging naar de bemanning van het schip. "Die doen dat wel voor ons", zegt ze lachend. De rest van de opvarenden, een vriendinnengroep, lacht hartelijk mee.
Zaterdag gaan de botterdagen volop door in Elburg. 's Avonds is op TV Gelderland in een speciaal programma een verslag te zien van de dag.
Botters vanmiddag op het Veluwemeer, tijdens de bedrijvenzeilwedstrijd.
Botters vanmiddag op het Veluwemeer, tijdens de bedrijvenzeilwedstrijd. © Omroep Gelderland