Gelderland

Asielplan 'in strijd met de wet' en 'om stil van te worden'

Anwar vluchtte in 2015 naar Nederland.
Anwar vluchtte in 2015 naar Nederland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een tijdelijke rem op gezinshereniging van vluchtelingen. Dat is één van de maatregelen waarover de Tweede Kamer deze dinsdag beslist als er wordt gestemd over het asielakkoord. Dat akkoord moet een oplossing inluiden voor de huidige asielcrisis. Anwar Manlasadoon vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland en kijkt vol verbazing naar het plan. "Ik ben er echt stil van."
Als iemand zich kan verplaatsen in de situatie van die duizenden vluchtelingen in Nederland, dan is Anwar het wel. Tijdens de vorige asielcrisis kwamen er minstens zoveel vluchtelingen richting Nederland, onder wie ook de inmiddels 32-jarige van Syrische komaf. "Ik heb hier mijn opleiding afgerond en heb nu een baan als engineer, ben officieel Nederlander en ben het land heel dankbaar."
Uiteindelijk kwam ook hij via Ter Apel in Arnhem terecht en toen liep ook echt niet alles op rolletjes, maar zo erg als nu was het toen niet. "Als ik nu was gekomen dan was ik wellicht de hoop verloren. Je wil veilig zijn, aan je toekomst bouwen, maar je wil ook dat je kinderen veilig zijn."

'Vluchten is niet makkelijk'

Juist daarom kon hij zijn oren niet geloven toen hij hoorde dat het kabinet de huidige asielcrisis onder meer wil oplossen door gezinshereniging pas na vijftien maanden toe te staan. "Dat is verschrikkelijk. Vluchten is niet makkelijk. Het is heel gevaarlijk, je hebt te maken met smokkelaars, het is niet gratis, maar (vooral) mannen pakken echt die laatste kans op een veilige toekomst voor hun gezin."
Je wil veilig zijn, maar je wil ook dat je kinderen veilig zijn
Anwar was nog jong toen hij kwam, had geen kinderen maar mist wel zijn ouders. Ze zitten nog steeds in Syrië. "Ik kan ze niet naar Nederland laten komen, maar we hebben wel veel contact en ik help ze zolang ik leef. Lastig blijft het wel, het is een pijnlijke gedachte."
Juist daarom kan hij zich zo goed inleven in de mensen die hier na hun vlucht zijn aangekomen. "Dit past niet bij Nederland, een land dat de mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft. Nederland was speciaal en is speciaal maar de vraag is: blijft Nederland speciaal als het zo doorgaat?"

Asielplan in strijd met wetgeving

Het is niet alleen het menselijke aspect, ook juridisch lijkt het plan van staatssecretaris Eric van der Burg de grenzen op te zoeken. Sterker nog, volgens Ashley Terlouw, hoogleraar Rechtssociologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, gaat het kabinet een grens over.
Terlouw verenigde zich met andere deskundigen op het gebied van asiel- en vreemdelingenrecht in de Commissie Meijers. Met een speciale notitie wezen ze het kabinet op de bestaande wetten en richtlijnen. De asieldeal, zoals die dinsdag waarschijnlijk door de Kamer komt, is volgens de commissie in strijd met Europese wetgeving.
Terlouw is ervan overtuigd dat er veel procedures aangespannen gaan worden als het besluit door de politieke molen komt. "Er zijn advocaten genoeg die al in de startblokken staan. Het is een vreemde gang van zaken. Iets beslissen dat in strijd is met het recht en dan maar wachten tot er procedures komen. Het is een kwestie van tijd en dat is heel erg. Het gaat namelijk allemaal al om tijd en tijdrekken. Mensen zullen dus moeten procederen tegen al die verlengingen van die termijnen, maar ook die procedures gaan tijd kosten. Ook voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het lost uiteindelijk helemaal niets op."
Straf niet de mensen die hier al zijn, die kunnen er niets aan doen
Volgens de Nijmeegse hoogleraar levert het nieuw beoogde beleid de IND alleen maar meer werk op. "Investeer nou gewoon in het snel beslissen over ingediende asielaanvragen."
Ook Anwar hoopt dat er juist naar andere, echt constructieve oplossingen, gekeken gaat worden. "Waarom zou je iedereen via Ter Apel laten komen? Ze zouden het echt moeten splitsen. Dat je één aanmeldcentrum hebt voor mensen die direct gevlucht zijn voor oorlogsgeweld en alle anderen die met een andere reden aankomen naar een andere plek laten gaan. Nu komt iedereen daar bij elkaar. Straf niet de mensen die hier al zijn. Die kunnen er niets aan doen."