Achterhoek

Middeleeuwse kazemat wordt zichtbaar gemaakt voor groot publiek

De kazemat die zichtbaar werd door werkzaamheden in 2018.
De kazemat die zichtbaar werd door werkzaamheden in 2018. © Regio8
DOETINCHEM - Tijdens de vernieuwing van de Terborgseweg in 2018 is er onder het kruispunt bij het stadhuis van Doetinchem een middeleeuwse kazemat ontdekt. De kazemat stamt uit 1533 en is één van de oudste ooit gevonden in Nederland. Betrokkenen betreurden het destijds dat de vondst in verband met het kruispunt weer werd afgedekt. Maar na jaren onderzoek is er een manier gevonden om de muur visueel zichtbaar te maken, via virtual reality.
De kazemat was voor Nederland zeer bijzondere archeologische vondst, die herinnert aan de tijd dat Doetinchem een vestingstad was. Het feit dat er in de Tweede Wereldoorlog veel van de Doetinchemse architectuur en historie is vernietigd, maakte de vondst extra waardevol.

Fysiek zichtbaar maken van de muur is complex en duur

De gemeente Doetinchem en het Stadsmuseum hebben de afgelopen jaren druk gezocht naar een manier om de muur zichtbaar te houden. Het meest ambitieuze scenario was om een boven- en ondergronds bezoekerscentrum te maken. Maar er is ook gekeken naar het plaatsen van een glasplaat in de grond, waardoor de kazemat zichtbaar zou blijven.
Echter zijn deze plannen volgens de gemeente Doetinchem niet haalbaar gebleken: "Het nu permanent fysiek zichtbaar maken zal gezien de verkeerssituatie heel complex en duur zijn. Daarom kiezen we er nu voor om de kazemat virtueel zichtbaar te maken. Mogelijk dat het fysiek zichtbaar maken in de toekomst wel kan. Tot die tijd is het bouwwerk goed geconserveerd in de grond."

Kazemat zichtbaar binnen en buiten het museum

Esther Ruesen (directeur van het Stadsmuseum) is blij met deze uitkomst: “Onze wens is op meerdere plekken zichtbaar te zijn in de binnenstad. Dit project sluit daar goed bij aan. Want naast het zichtbaar maken van de muur in ons museum, komt er ook een QR code bij het kruispunt. Op die manier kunnen mensen buiten de muren van ons museum de kazemat ook bezichtigen."
Naar verwachting zal de kazemat rond april 2023 via virtual reality te bewonderen zijn.

Zie ook: