Gelderse Vallei

Wel 24 kilometer op de fiets naar school: 'Het is wel heel vroeg opstaan'

Jantine fietst grote afstanden naar school.
Jantine fietst grote afstanden naar school. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Jantine is het gewend, maar het blijft een opgave om in de vroege ochtend een uur te fietsen naar school. Zeker als het slecht weer is. En in dat uur vreet Jantine véél meer kilometers dan de 2,3 stuks die de gemiddelde scholier volgens het CBS aflegt voor het eerste lesuur.
Jantine is een van de leerlingen uit Scherpenzeel die elke schooldag vele kilometers op de fiets wegtrapt om op school te komen. Een retourtje naar het Johannes Fontanus College in Barneveld is niet minder dan 24 kilometer.
Ze zit in 6 vwo en dus doet ze dit al een paar jaar, net als veel van haar vrienden. "Maar zij zitten net weer op andere scholen. En dus fiets ik meestal alleen. Het is wel heel vroeg opstaan als je rond zeven uur wil vertrekken. Maar om kwart over acht beginnen de lessen en het is heen twaalf kilometer, dus ik moet wel op tijd gaan rijden."
Jantine fietst 24 kilometer naar school

Regen is niet prettig

Aan de afstand op zich is Jantine wel gewend. Maar een regenbui blijft lastig, al was het alleen maar omdat je dan extra kleding mee moet nemen. "Qua fietsen probeer ik gewoon muziek te luisteren en fiets ik in een rustig tempo. Als ik dan op school kom, ben ik eigenlijk een beetje uitgerust. Maar als het regent, trek ik een regenbroek aan. Maar dan nog kom ik helemaal doorweekt thuis. Dat is minder leuk."

Geen e-bike voor Jantine

Op het schoolplein van het Johannes Fontanus College valt op dat veel van de ruim tweeduizend leerlingen een e-bike hebben. Voor Jantine hoeft die elektronische hulp niet. "Nee, want nu fiets ik rustig en kom ik toch wel op tijd."

'Gedoe'

Jantine gaat volgend jaar studeren. Dan is het klaar met het verre fietsen. Toch vindt Jantine dat jammer. "Dan moet ik met de trein op en neer. Dat is ook gedoe."