Gelderse Vallei

Wolf te zien in Ede: 'Mogen trots zijn'

Filmmaker Cees van Kempen zet een schuiltent op.
Filmmaker Cees van Kempen zet een schuiltent op. © Marielle van Uitert
OTTERLO - Het gaat gebeuren. De film 'Wolf' gaat maandagavond in première in Pathé Ede. Vanaf vrijdag draait de film in het hele land. Voor de documentaire heeft filmmaker Cees van Kempen de wolf drie jaar lang gevolgd: van het oosten van Duitsland tot in Gelderland. Nu gaat de film dan eindelijk in première. "We mogen trots zijn dat de wolf weer in Nederland is."
De film is ingesproken door Matthijs van Nieuwkerk. Hij is erbij tijdens de première. Prinses Laurentien komt ook kijken. Zij is vertegenwoordiger van de organisatie Rewilding Europe.
Cees van Kempen heeft de film niet zomaar gemaakt. "Tijdens het filmen kwam de wolf na 150 jaar afwezigheid weer terug in Nederland", vertelt hij. "Er wordt zoveel over geroepen zonder dat mensen weten waar ze het over hebben. Het is gewoon belangrijk om te laten zien wat voor mooi en belangrijk dier de wolf is voor de natuur en het ecosysteem. We mogen trots zijn dat de wolf weer in Nederland is", legt de regisseur uit.

Scout het wolfje

Maar hoe heeft de natuurfilmer het voor elkaar gekregen om shots te maken van een dier dat zich het liefst zo min mogelijk laat zien? Daar komt veel bij kijken. In onderstaande video legt Van Kempen uit wat voor camouflagetechnieken hij heeft gebruikt én hoe hij wist waar hij de wolf kon spotten. Ook vertelt hij meer over de film, waarin het wolfje Scout wordt gevolgd.
Ontdek het in de onderstaande video.
Filmmaker legt uit hoe je een wolf kan filmen