Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Kaartje Gelderse topattracties nog niet duurder door eerder ingekochte energie

Burgers' Zoo profiteert nog van eerdere energieinkoop
Burgers' Zoo profiteert nog van eerdere energieinkoop © ANP
ARNHEM - Als je een tijd geleden energie hebt ingekocht voor langere tijd, dan ben je met de huidige energieprijzen spekkoper. Bij de meeste grote Gelderse topattracties hebben ze ook dat geluk. Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat veel topattracties nog profiteren van lage tarieven, al leven er wel zorgen voor de langere termijn.
Je hoeft geen deskundige te zijn om te bedenken dat dierentuinen (met het verwarmen en verkoelen van dierenverblijven) en grote musea flink wat meer energie verbruiken dan een gemiddeld huishouden. Met de torenhoge energieprijzen zou dat voor die attracties enorme kopzorgen met zich mee kunnen brengen, maar in Gelderland valt dat voorlopig nog mee.
"Onze manager heeft energie ingekocht op het moment dat de prijzen heel laag waren, dus wij hebben daar gelukkig geen last van", laat woordvoerder Bas Lukkenaar van het Arnhemse Burgers' Zoo weten. "Dat is voor een aantal jaren vastgelegd, dat is heel prettig."
Gas is ingekocht tot 2025, dat is heel prettig
Ook bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ontspringen ze de dans van de gigantische energieprijzen. "Wij hebben een centraal inkoopcontract samen met Paleis het Loo en het Kröller-Müller Museum ", laat een woordvoerder weten. "Gas en water zijn ingekocht tot 2025. Elektra hebben we tot eind dit jaar vastgelegd. Daar moeten we wel komend jaar nieuwe contracten voor gaan afsluiten."

Geen concessies in dierverzorging

Bij het Dolfinarium in Harderwijk leven wel wat meer zorgen, al teren ze ook daar nog op relatief lage energieprijzen door eerder ingekochte energie. "Maar ook wij ontkomen de aankomende jaren niet aan veel hogere energie prijzen. Veel dierverblijven zijn in de winter verwarmd en in de zomer koelen we zelfs sommige dierverblijven. Zelfs de complete lagune is in de winter verwarmd. Dat is absoluut noodzakelijk voor goede dierverzorging en daar doen we natuurlijk met hoge energie prijzen ook geen concessies in", aldus parkmanager Alex Tiebot.
Volgens Tiebot komen de winstmarges niet alleen door de energieprijzen onder druk te staan. Ook veel andere zaken worden steeds duurder door de hoge inflatie. Of daardoor de entreeprijzen omhoog gaan, weet hij nog. "Maar we sluiten het zeker niet uit."
Bij Burgers' Zoo blijven de tarieven voorlopig nog hetzelfde. "Als de prijzen al veranderen dan gebeurt dat per 1 april pas, dat is het moment waarop we dit soort wijzigingen normaal gesproken doorvoeren."
Zie ook: Onze andere verhalen over de inflatie in het dossier 'Alles wordt duurder'