Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Airborne-organisaties treuren om overlijden van Elizabeth II

Queen Elizabeth II overleed donderdag op 96-jarige leeftijd.
Queen Elizabeth II overleed donderdag op 96-jarige leeftijd. © ANP
OOSTERBEEK - De Airborne-organisaties betreuren het overlijden van de Britse vorstin Elizabeth II. Ze overleggen nog in hoeverre de herdenkingen en bijeenkomsten in de regio worden aangepast.
De Airborne Region, de gemeenten Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, herdenkt elk jaar in september op tal van plekken de slag om Arnhem in 1944. De huidige Britse koning Charles III kwam in 2019 nog naar de Airborne-herdenking in onze provincie.
"Onze verbondenheid met de koninklijke familie komt ieder jaar tot uiting tijdens de Airborne-herdenkingen, waarbij militaire eenheden van het Verenigd Koninkrijk in onze regio hun respect betonen aan de gevallenen in het kader van de Slag om Arnhem. We wensen alle nabestaanden en betrokkenen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies", aldus de gezamenlijke Airborne-organisaties.

Minder Britse veteranen

De Airborne-organisaties gaan de komende dagen overleggen hoe de vele herdenkingen en bijeenkomsten volgend weekend eruit gaan zien, nu in het Verenigd Koninkrijk nationale rouw is afgekondigd. Dat heeft zeker gevolgen voor de aanwezigheid van veteranen en Britse hoogwaardigheidsbekleders. Ook de gemeente Ede laat weten dat het overlijden van de Queen 'ongetwijfeld' gevolgen heeft voor de herdenkingen.
Charles bij de Airborne-herdenking in 2019.
Charles bij de Airborne-herdenking in 2019. © ANP
Hoogtepunten van de herdenkingen zijn de kerkdienst en kranslegging in Arnhem, de paradropping op de Ginkelse Heide bij Ede en de herdenking op de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Airborne-wedstrijd Vitesse

Bij de Airborne-wedstrijd, die Vitesse op zaterdag 17 september tegen Volendam speelt, zijn dit jaar geen Britse veteranen aanwezig. Er is al eerder besloten dat het karakter van de wedstrijd verandert. De aanleiding daarvoor was de hoge leeftijd van de Britse veteranen en hun broze gezondheid.