Stedendriehoek

Overlijden Queen Elizabeth gesprek van de dag: 'Ze heeft van dit bord gegeten'

Queen Elizabeth II - links naast Koningin Beatrix - tijdens haar bezoek aan Paleis het Loo in 1988.
Queen Elizabeth II - links naast Koningin Beatrix - tijdens haar bezoek aan Paleis het Loo in 1988. © ANP
APELDOORN - Het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II brengt veel herinneringen aan de vorstin en het Britse koningshuis naar boven. Al was het aantal keren dat Elizabeth in ons land was, is op één hand te tellen. In 1988 deed Elizabeth Apeldoorn aan. Koningin Beatrix bood haar een diner aan op Paleis Het Loo in het kader van 300 jaar Nederlands - Engelse betrekkingen. Het bord waarvan ze at is nog een herinnering aan het bezoek.
"Van de mensen die er destijds bij waren, werkt nu niemand meer hier", zegt conservator Paul Rem van Het Loo. "Maar het bord is nog wel een herinnering. Het is een zilveren bord dat van Koning Willem III was. Hij was stadhouder der Nederlanden, maar hij was ook koning over Engeland. Queen Elizabeth heeft van dit bord gegeten. Dat is niet de reden dat het tentoongesteld is, maar het is natuurlijk wel bijzonder."

Trieste familieaangelegenheid

Het overlijden van de koningin is ook op Het Loo gesprek van de dag. "Het is natuurlijk vooral een trieste familieaangelegenheid", zegt Rem. "Maar het is ergens ook wel fascinerend. De monarchie staat bol van de tradities en het is natuurlijk ook heel interessant om te zien hoe die nu worden gevolgd als het gaat om de begrafenis en de opvolging. Daar wordt immers ook al decennialang over gespeculeerd."
Hoewel Queen Elizabeth nooit bij de herdenking van de Slag om Arnhem was, is er ook hier een band. Troonopvolger Charles III was tot nu toe bij bijna iedere jubileumherdenking. De laatste keer in 2019. "Onze verbondenheid met de koninklijke familie komt ieder jaar tot uiting tijdens de Airborne-herdenkingen, waarbij militaire eenheden van het Verenigd Koninkrijk in onze regio hun respect betonen aan de gevallenen in het kader van de Slag om Arnhem. We wensen alle nabestaanden en betrokkenen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies", aldus de gezamenlijke Airborne-organisaties.

Toegewijd en vastberaden

Burgemeester Ahmed Marcouch noemt Elizabeth een toegewijde en vastberaden koningin. In een bericht op social media wijst hij op de band tussen zijn stad en de royals: "Arnhem brengt u graag de laatste eer, wij hebben sinds de slag bij Arnhem een bijzondere band met uw koninklijke familie en met uw dappere veteranen en hun dierbaren."