Rivierengebied

Henk raapt stokjes op voor zijn levensechte miniaturen: 'Het moet kloppen'

Henk Hooijmans neemt zijn miniaturen heel serieus.
Henk Hooijmans neemt zijn miniaturen heel serieus. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - Henk Hooijmans uit Kerkdriel gebruikt de gekste materialen om zijn miniatuurtjes te maken. Ze hebben de geschiedenis van zijn dorp als thema. Op 1 januari is hij bijvoorbeeld op straat te vinden en raapt hij houten stokjes van vuurpijlen op. Voor hem zijn dat toekomstige schoorstenen van mini huisjes.
Zijn tafereeltjes doen denken aan modelspoorbanen, maar dan zonder de treintjes. Op de tentoonstelling die nu van zijn werk te zien is, staat bijvoorbeeld een steenfabriek die zo kenmerkend is voor het Rivierengebied. Henk gebruikt vaak alledaagse materialen voor zijn projecten, zoals tandenstokers, lucifers, maar ook een geribbeld vleesschaaltje kan hij veranderen in molenwieken.
Henk maakt gebouwen in het klein na
Model van een oude steenfabriek.
Model van een oude steenfabriek. © Omroep Gelderland
De hobby van Henk is pas in 2014 ontstaan. Hij ging zijn zoon helpen met zijn studie voor binnenhuisarchitect en ging maquettes bouwen. Dat beviel zo goed dat hij niet meer is opgehouden met bouwen. Nu is het historische uiterlijk van zijn woonplaats het onderwerp.

Verhoudingen moeten kloppen

Henk Hooijmans neemt het miniaturen maken heel serieus. "De verhoudingen moeten kloppen, anders zien mensen alleen maar dat er iets niet goed is en dan is de magie weg", zegt Henk.
Hij gaat dan ook minutieus te werk. Hij gebruikt historische foto’s en gegevens van het streekarchief =. Als een pand nog bestaat, gaat hij ook op weg met zijn meetlint om de exacte verhoudingen te meten. En als er geen goede foto’s zijn wil hij ook wel met een drone over een pand heen vliegen.
Vele uren werk steekt Henk in zijn projecten. Voor de tentoonstelling in het Driels Museum in Kerkdriel heeft hij ook werk dat hij heeft afgestaan weer bij elkaar gekregen. Deze maand is een deel van zijn werk daar nog te zien. Het Driels Museum is op zondagmiddag en maandagavond geopend en voor gezelschappen ook op afspraak.