Arnhem en omstreken

Wat gebeurt er eigenlijk met al die vlaggen die verwijderd worden?

Door de hele provincie zijn dit soort vlaggen te zien.
Door de hele provincie zijn dit soort vlaggen te zien. © William Harthoorn/Persbureau Heitink
ARNHEM - De provincie maakte donderdag bekend de omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen van provinciale wegen. Maar mensen hebben natuurlijk wel voor die vlaggen betaald, dus waar blijven ze eigenlijk?
Er zijn tientallen, zo niet honderden vlaggen opgehangen aan lantaarnpalen, verkeersborden of wegbewijzering in Gelderland. Die worden nadat ze zijn weggehaald, opgeslagen bij de steunpunten van de provincie. "We doen het net als bij rouwmonumentjes die we uit de berm halen", laat een woordvoerder weten. "We bewaren ze twee weken lang."
In die tijd kunnen mensen ze op komen halen. Blijven er daarna nog vlaggen liggen, dan worden die vernietigd. Het is ook voor de woordvoerder nog onduidelijk hoe mensen kunnen aantonen dat ze de rechtmatige eigenaar van een verwijderde vlag zijn. "Bij het provincieloket kunnen mensen zich laten informeren."

Op eigen erf

Activisten kondigden aan om meer vlaggen op te hangen op erven naast wegen. "Mensen hebben gewoon het recht", aldus de woordvoerder. "Het is niet ons eigendom dus we kunnen die niet weghalen."
Maar als een vlag de weg opwaait zal de provincie deze wel verwijderen.