Stedendriehoek

Natalie redde automobilist met aanrijding: 'Ze is een held'

Burgemeester Heerts overhandigt heldenmedaille aan Natalie Lentink.
Burgemeester Heerts overhandigt heldenmedaille aan Natalie Lentink. © Omroep Gelderland
APELDOORN - "Toen ik door de gemeente Apeldoorn werd gebeld kreeg ik rode wangetjes," zegt Natalie Lentink. Donderdag kreeg zij uit handen van burgemeester Ton Heerts de bronzen draagmedaille namens het Carnegie Heldenfonds. Dit voor haar heldendaad op de A12. "Van zulke inwoners hebben we er nooit genoeg."
Dat zei de burgemeester, toen hij Natalie de medaille overhandigde. "Het is een bijzondere onderscheiding die niet meer dan 40 keer per jaar in Nederland wordt uitgereikt", vult hij aan.
Martin van Dijk droeg Natalie bij het Carnegie Heldenfonds voor. "Ik dacht, dit is wel het minste wat ik voor Natalie kan doen," vertelt hij. "Zij heeft mij het leven gered. Wat kan je dan terug doen? Nou, dit."

'Gewoon een held'

Natalie was vorig jaar juli met haar gezin op weg naar Scheveningen, toen ze op de A12 bij Voorburg een auto over de weg zag slingeren. Bestuurder Martin was onwel geworden. Heel kordaat stuurde Natalie haar voertuig met 50 kilometer per uur tegen de slingerende auto aan om die tot stoppen te dwingen. Toen de auto veilig stilstond, kon Martin naar het ziekenhuis worden gebracht.
De zwaar beschadigde auto van Natalie na de aanrijding.
De zwaar beschadigde auto van Natalie na de aanrijding. © Natalie Lentink
"Ik kan daar een heel lang verhaal over houden, maar voor mij is ze gewoon een held," zegt Martin van Dijk.
Stichting Carnegie Heldenfonds is opgericht in 1911 en heeft tot doel heldenmoed te bevorderen. Het fonds hanteert een aantal strikte voorwaarden, waaraan iemand moet voldoen om een onderscheiding te krijgen. Zo moet de held:
  • Gevaar voor eigen leven of gevaar voor eigen lijf en goed hebben gelopen bij de redding
  • Mag de heldendaad niet langer dan tien jaar geleden plaats hebben gevonden
  • Moet de held ouder zijn dan 18 jaar op het moment van de redding
  • Mag de held de redding niet verricht hebben tijdens werk als professioneel hulpverlener.
Ik hoop dat we samen naar elkaar kunnen blijven omkijken
"Ik vind het wel een heel mooie onderscheiding," zegt Natalie. Ze hoopt dat het mensen aanzet zich beter voor elkaar in te zetten. "Ik hoop dat we samen naar elkaar kunnen blijven omkijken. Dat is het belangrijkste"