Rijk van Nijmegen

Dit circus trekt wel heel jong publiek: 'Leven alleen in het moment'

Baby's kijken hun oogjes uit.
Baby's kijken hun oogjes uit. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Baby’s gaan volledig op in het moment en lachen wanneer ze daar zelf zin in hebben. Dat bleek donderdag bij de première van BE KIND, een circus theaterstuk speciaal voor baby’s. Volgens de makers verdienen baby’s een plek in het theater. “Ze reageren zo puur, zo direct.”
Het stuk is eigenlijk een samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers zo vertelt maker Emilie Weisse. De van oorsprong Franse uit Amsterdam kwam met het idee om circus voor baby's te maken. Hierbij gebruikte ze de kennis van het Baby en Child Research Center van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Iets rammelt, verschijnt of kraakt

Directeur Sabine Hunnius heeft de theatermaker advies gegeven over wat baby's extra interessant vinden om te zien. Dingen die volgens Hunnius belangrijk zijn bij een stuk voor baby’s is om de ouders op hun gemak te stellen want baby's reageren daar sterk op. Daarnaast is het belangrijk om van zo veel mogelijk zintuigen gebruik te maken, dus aanraken, horen, zien.
En dat is te merken aan het stuk: van het gezang van vroege vogels tot lichtgevende jongleerkegels in de schemering. De voorstelling volgt het ritme van de dag. Het pop-up decor komt langzaam tot leven, en er is steeds wel iets dat rammelt, verschijnt, kraakt, rolt of zweeft.
Er is veel te zien voor de baby's.
Er is veel te zien voor de baby's. © Omroep Gelderland
Voor de première zijn ouders uitgenodigd die ook meewerken aan onderzoek in het Baby and Child Research Center. Alle kinderen zijn tussen de 6 en 18 maanden oud. En die kijken hun oogjes uit. Sommigen willen zelfs naar voren kruipen om mee te doen.

'Inspirerend'

Voor Sabine Hunnius is het leerzaam om tijdens het stuk te letten op de reacties van de baby’s. Hunnius: “Sommige dingen waren best wel onverwacht. Dingen waarvan ik dacht: dat vinden baby's saai, dat vonden ze heel erg spannend. Dus in die zin inspireert ook dit weer ons baby onderzoek.”
Dit circus heeft bijzonder publiek