Arnhem en omstreken

Deze vuilniswagens rijden op waterstof: 'Heerlijk, mooi stil'

Gerhard in zijn afvalinzamelingswagen op waterstof.
Gerhard in zijn afvalinzamelingswagen op waterstof. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De eerste twee Gelderse vuilniswagens op waterstof rijden vanaf donderdag door de Arnhemse straten om het afval in te zamelen. Het is de bedoeling dat afvalverwerker PreZero voor 2030 het volledige wagenpark op duurzame energie heeft overgeschakeld. Volgens chauffeur Gerhard rijdt de wagen heerlijk en 'mooi stil'. Hij kan dan ook niet wachten om er meer in gebruik te nemen.
Toch heeft het jarenlange traject heel wat voeten in de aarde gehad om de eerste waterstofwagens op de Arnhemse wegen te krijgen, legt operationeel directeur Iwan te Winkel van PreZero uit. "Zoals vaak met innovatie, duurt het weer wat langer dan je had verwacht. Corona heeft daarin ook zeker vertraging opgeleverd. Zo moesten we bijvoorbeeld op bepaalde onderdelen langer wachten."
"Op een dag als vandaag besef je welke inspanning je met elkaar hebt geleverd en hoezeer je je nek uitsteekt om weer eens wat nieuws te proberen", realiseert Te Winkel.

'Bijzondere stap'

De stap die daarmee nu wordt gezet, is toch wel een hele bijzondere, meent hij. "Dit is echt een stap in de ontwikkeling naar hoe we als land verdergaan in de zero-emissie inzameling. Alle steden willen die kant op en Arnhem is daar een behoorlijke voorloper in. We gaan hier heel veel ervaring opdoen in hoe het is om te rijden met een waterstofvoertuig. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de volgende voertuigen op waterstof."
Te Winkel is ervan overtuigd dat voertuigen op waterstof de komende jaren 'een vlucht gaan nemen'. "Naast een aantal andere voertuigen, zoals elektrische. Daarbij zal gekeken worden naar de toepassing, bijvoorbeeld of er lange of korte afstanden mee moeten worden afgelegd."
In elk geval wil Te Winkel voor 2030 al zijn achttien afvalinzamelingswagens die hij in Arnhem rond heeft rijden, overgeschakeld hebben op duurzame energie.
Dat is het mooie van het leven: alles begint met een idee.
Wethouder Bob Roelofs
Dat de eerste twee Gelderse waterstofwagens nu in zijn stad afval ophalen, maakt wethouder Bob Roelofs 'supertrots'. "Weer een stap richting een schone afvalverwerking." Waar dat allemaal gaat eindigen, weet Roelofs ook niet precies. "Maar we zijn ons er wel van bewust dat we het op een andere manier moeten gaan doen."
Is het niet lastig dat het nog niet helemaal duidelijk is welk pad je daarin naar de toekomst toe moet bewandelen? "Dat is het mooie van het leven: alles begint met een idee. Als je nu kijkt naar de stand van de wetenschap in combinatie met de bewustwording, dat was twintig jaar geleden echt heel anders", weet Roelofs. "Die ontwikkeling is niet te stoppen en Arnhem is daarin een lichtend voorbeeld."
Bekijk hier de reportage via RTV Connect: