Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Zie jij ook steeds vliegtuigen laag overkomen? Dit is waarom

Aan de oefening nemen ook C-130 Hercules vliegtuigen van de luchtmacht deel.
Aan de oefening nemen ook C-130 Hercules vliegtuigen van de luchtmacht deel. © Defensie
ARNHEM - Met enige regelmaat kunnen inwoners van Gelderland deze weken vliegtuigen laag over zien vliegen. Daar springen dan soms ook nog eens parachutisten uit. De verklaring is simpel.
Zo'n duizend militairen uit 13 verschillende landen nemen deze weken deel aan een grote internationale parachutistenoefening die voor een deel in onze provincie plaatsvindt.
Van 5 september tot en met 16 september oefenen ze onder de codenaam Falcon Leap. En het is een grote oefening, want ook in Groningen, Brabant en België vinden droppingen plaats.

Parachutisten en lading

De oefening gaat niet zo maar onopgemerkt voorbij. Vliegtuigen kunnen dagelijks laag overvliegen. Daarbij wordt dan in de eerste week vooral lading afgeworpen. Dagelijks stijgen de transportvliegtuigen en helikopters van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en van andere landen op vanaf vliegbasis Eindhoven.
In de tweede week, vanaf zondag 11 september, komen dan alle deelnemende parachutisten naar Gelderland. Die worden allemaal ondergebracht op de kazerne in Schaarsbergen.
Defensie wil door internationaal te oefenen en elkaars uitrusting en vliegtuigen te gebruiken, de samenwerking verbeteren.

Market Garden

De grote finale van de oefening is op 17 september. Dan staat de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede op het programma. Ook daar worden dan militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade en de parachutisten uit de andere landen gedropt.
Luchtlandingen op de Ginkelse Heide.
Luchtlandingen op de Ginkelse Heide. © Arjan Vrieze