Rivierengebied

Treinstaking treft duizenden festivalgangers: 'Daar gaat mijn Appelpop-uitje'

De laatste editie van Appelpop was in 2019.
De laatste editie van Appelpop was in 2019. © ANP
TIEL - De NS laat vrijdag vanwege een staking onder het personeel in het hele land geen treinen rijden. Dat is een hard gelag voor Appelpop, het gratis festival in Tiel dat uitgerekend die dag begint. “Dit wordt een probleem voor een heleboel mensen.”
Voor komende vrijdag staat er een regionale staking van NS-personeel in de Randstad gepland. De spoorvervoerder kiest ervoor om dan alle treinen op stal te houden. “We weten van eerdere stakingen dat de impact landelijk echt hartstikke groot is. We willen voorkomen dat reizigers straks in overvolle treinen terechtkomen of op volle stations staan, waar toch geen treinen rijden”, zegt een woordvoerder.
Ze noemt het ‘heel vervelend’ voor reizigers die een treinreis naar Appelpop hadden gepland. Ook de extra nachttreinen van NS die festivalgangers vanuit Tiel richting Utrecht zouden brengen, rijden niet.
Ga carpoolen of laat je brengen
De NS en gemeente Tiel raden mensen aan naar alternatief vervoer te kijken. “Ga carpoolen, of laat je brengen en halen. En doe dat het liefst met meer mensen tegelijk, anders komt er zeker een file”, zegt een gemeentewoordvoerder.
Wel treinen van en naar Arnhem
De NS-staking treft de treinen op het traject Tiel-Utrecht. De treinen van Arriva tussen Tiel en Arnhem rijden vooralsnog wel. Arriva zet bovendien extra en langere treinen in.
De gemeente kijkt nog samen met de organisatie van het festival naar extra maatregelen. Zo komt er misschien een extra grote kiss & ride, een plek waar festivalgangers snel afgezet en opgehaald kunnen worden.

Treinen zitten normaal helemaal vol

De organisatie zelf houdt nog hoop dat er vrijdag tóch treinen van de NS rijden. “Zolang de gesprekken met de vakbonden nog lopen, is er hoop. Maar komen ze er niet uit, dan is dat wel een dingetje. Het zadelt een hele hoop mensen op met een behoorlijk probleem”, aldus programmeur André Keij van Appelpop.
Appelpop verwacht dit jaar ruim 120.000 bezoekers verspreid over twee dagen. Hoeveel er met de trein zouden komen, weet hij niet. “We hebben natuurlijk een enorme aanloop uit de regio. Mensen uit Tiel en omstreken komen met de fiets. Maar de treinen zitten normaal wel helemaal vol.”
Ik ga vrijdag zielig in een hoekje huilen
De vraag is hoeveel mensen door de staking vrijdag de reis naar Tiel toch niet maken. “Daar gaat mijn Appelpop-uitje”, twittert Marit, die zich verheugd had op het optreden van Rondé op het hoofdpodium. “Nu ga ik vrijdag zielig in een hoekje huilen.”
Maxim zou eigenlijk met de trein vanuit Eindhoven komen. “Nu het niet kan, komt mijn moeder mij halen om naar Tiel te gaan.” Hij hoopt op tijd van zijn werk weg te kunnen, om de verwachte verkeersdrukte in Tiel voor te zijn. “Ik heb nog enigszins geluk, maar ik denk dat door deze staking sommige mensen niet kunnen gaan.”