Achterhoek

'Misschien hadden we hem kunnen redden', verdrietige herinneringen na doorbraak in zaak dode baby

Het grafje van Sem Vijverberg.
Het grafje van Sem Vijverberg. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het nieuws over de doorbraak in de zaak Sem Vijverberg heeft ook omwonenden bereikt van de plek in Doetinchem waar de dode baby 16 jaar geleden is gevonden. Met gemengde gevoelens wordt er gereageerd op de aanhouding van de mogelijke moeder.
Betsie Liebrand woont al vijftig jaar in de Canadaparklaan vlak bij de plek waar Sem werd gevonden: "Het had een hele impact destijds. We hadden toen een labrador, en ik liep daar 's ochtends. Mijn hond wilde daar heen lopen, maar mijn man en ik hadden hem teruggeroepen. Nu denken we: hadden we hem maar laten snuffelen daar, dan hadden we Sem misschien al eerder ontdekt en hem nog kunnen redden. Maar ja, dat is achteraf."

'Zo'n klein lijkje in zijn armen'

Betsie kreeg meteen kippenvel toen ze hoorde dat de politie vermoedelijk de moeder van het jongetje heeft gevonden: "Ik ben zelf ook moeder, ik kan me niet voorstellen hoe ze zich gevoeld moet hebben. Wat gaat er door zo iemand heen. Ik vind het heel zielig voor haar. Wat de reden ook geweest mag zijn."
De Doetinchemse vertelt dat ze destijds ook bij de begrafenis van Sem is geweest. "De begrafenisondernemer stond daar toen, met zo'n klein lijkje in zijn armen. Verschrikkelijk was het."

'Ik hoop dat er een gepaste straf komt'

Haar buurvrouw Joke Wassink was ook bij de begrafenis van de baby. Ze kan het zich nog goed voor de geest halen: "Het was heel emotioneel. De burgemeester van destijds, Wim Dijkstra, heeft een hele mooie rede gehouden voor Sem. De rillingen liepen over mijn rug."
Kijk en luister naar de reacties van buurtbewoners:
Verdrietige herinneringen na doorbraak in zaak dode baby
Ze vindt het fijn dat er nu een verdachte is opgepakt: "Ik hoop dat er een gepaste straf komt. Het was echt verschrikkelijk. Dit kan niet. Had het kindje dan aan iemand gegeven waar hij wel welkom was. Waarom zou je een baby zoiets aandoen?"

'Het geweten gaat spelen'

Naast de schok zijn buurtbewoners verrast dat er na zoveel jaar alsnog nieuws komt over de zaak. "Ik had niet verwacht dat er na zoveel tijd nog iets gevonden zou worden. Mensen zwijgen daarover. Maar op een gegeven moment gaat het geweten spelen, en zeggen ze dat toch wel", stelt een andere bewoonster.
Haar buurman sluit zich hierbij aan: "Ik ben benieuwd hoe de zaak verdergaat. Je volgt als buurtbewoner dit nieuws toch op de voet. We zijn een hechte buurt, het leeft hier nog steeds. Ik hoop echt dat ze de dader vinden, en dat er antwoorden komen. Dat zal weer rust in de buurt brengen."