Arnhem en omstreken

'Totale dwaas' die auto's ramde tijdens politieachtervolging krijgt celstraf

De wegpiraat negeerde een stopteken van de politie.
De wegpiraat negeerde een stopteken van de politie. © ANP
ARNHEM - Een 20-jarige man die met meer dan 200 kilometer per uur over de A12 scheurde en agenten en andere weggebruikers in levensgevaar bracht, is woensdag veroordeeld tot een jaar cel. Daarvan zijn vijf maanden voorwaardelijk. Ook mag de man uit Nieuwegein een jaar niet rijden en krijgt hij zijn auto niet meer terug.
De wegpiraat zit sinds 4 maart vast. Op die avond kroop hij onder invloed van cannabis achter het stuur, zonder dat hij een rijbewijs had. Nadat hij een stopteken negeerde, kwam het tot een wilde achtervolging. Volgens de politie reed hij als een ‘totale dwaas door het verkeer’.

Botsing met andere auto's

Volgens de rechtbank is bewezen dat hij tot twee keer toe in botsing kwam met een andere auto. Ook haalde hij auto’s in over de vluchtstrook en reed hij door rood.
Volgens het Openbaar Ministerie reed de man uit Nieuwegein vol in op een politiewagen die hem tot stoppen wilde dwingen. Een agent zou de botsing ternauwernood hebben weten te voorkomen door vol in de remmen te gaan en het stuur om te gooien.
De dollemansrit ging door tot de bebouwde kom van Arnhem. Uiteindelijk begaf de auto van de man het en zette hij het op een lopen. Agenten hadden hem snel te pakken.

Spijt

De man zei twee weken geleden tijdens de rechtszaak dat hij aan de politie probeerde te ontkomen omdat hij bang was dat er weer een auto van hem in beslag zou worden genomen, en dat hij weer in de problemen zou komen voor het rijden zonder rijbewijs. Hij betuigde spijt voor zijn roekeloze rijgedrag.
Tegen de 20-jarige man werd vier jaar cel geëist. Volgens de rechter is echter niet bewezen dat hij opzettelijk probeerde andere weggebruikers te doden of zwaar te verwonden.
De rechter veroordeelt de man toch tot een gevangenisstraf, omdat de feiten te ernstig zijn. Ook wordt er gekeken naar zijn verleden: de man is eens veroordeeld voor onder meer rijden zonder rijbewijs en inbraken.

Zie ook: