Achterhoek

'Dat méén je niet', opluchting en kippenvel na doorbraak in zaak Sem Vijverberg

De uitvaart van baby Sem Vijverberg in 2006.
De uitvaart van baby Sem Vijverberg in 2006. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De doorbraak in het politieonderzoek in de onopgeloste zaak van de dode baby Sem Vijverberg maakt veel los. Deze woensdag deelde de politie mee dat een vrouw uit Doetinchem is aangehouden. Mogelijk is zij de moeder van het jongetje dat zestien jaar geleden dood werd gevonden in een vijver.
Anton de Ronde was 25 jaar lang het gezicht van de politie in de Achterhoek en op de Veluwe. De zaak-Sem Vijverberg greep hem bijzonder aan. De Ronde is inmiddels al jaren met pensioen en geeft rondleidingen door Zutphen. De verbazing in zijn stem is hoorbaar als hij het nieuws verneemt dat er een doorbraak in de zaak is. "Echt? Dat méén je niet. Jemig, wat mooi om te horen. Ik was er nog niet van op de hoogte. Ik wist wel dat de politie het onderzoek had heropend, maar dat er nu iemand is aangehouden is echt ongelooflijk", zegt hij.
Het heeft mij, mijn collega's en de betrokkenen heel veel gedaan
Oud-politiewoordvoerder Anton de Ronde
De Ronde deed in de periode na de vondst van Sem de woordvoering namens de Politie Oost-Nederland. "Als woordvoerder heeft de vondst van het stoffelijk overschot mij, mijn collega's en de direct betrokkenen ontzettend veel gedaan", roept hij in herinnering. "Dat is altijd zo, wanneer je tijdens je politiewerk in aanraking komt met kinderen. Het is me altijd bijgebleven dat we, na zo'n uitgebreid onderzoek, de vermoedelijke moeder of ouders nooit konden herleiden."
Kijk naar een reconstructie die het programma Dossier GLD in 2013 maakte van de zaak:
Reconstructie uit 2013 van de zaak van de dode baby Sem Vijverberg
Toen de politie de cold case heropende, hoopte De Ronde vurig dat een nieuwe zoektocht naar antwoorden zou leiden. "Zou het dan eindelijk?, dacht ik bij de heropening. En nu is dat dan waarschijnlijk zo. Ongelooflijk. Ik ben héél blij dat de politie hier nieuwe energie in heeft kunnen en mogen stoppen. En ik hoop dat alle betrokkenen hier goed over geïnformeerd zullen worden."
De ouders van de kinderen die Sem Vijverberg in 2006 aantroffen, geven aan dat ze 'heel blij zijn' dat er 'eindelijk een oplossing is gevonden'. Meer commentaar willen ze niet geven, omdat ook het gezin hiermee een lange, slepende periode achter zich hoopt te laten.

Kippenvel bij directeur De Graafschap

Ook bij voetbalclub De Graafschap wordt opgetogen gereageerd. De Doetinchemmers besteedden in april vorig jaar veel aandacht aan de onopgeloste zaak. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht deed de club al het mogelijke om de zaak onder de aandacht te brengen bij haar achterban. Stadion De Vijverberg droeg voor één keer de naam Sem Vijverberg Stadion, voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden en de spelers en scheidsrechter droegen een speciaal shirt.
De Graafschap doopte het stadion vorig jaar voor één keer om in Stadion Sem Vijverberg.
De Graafschap doopte het stadion vorig jaar voor één keer om in Stadion Sem Vijverberg. © De Graafschap
"Toen de politie ons ervoor benaderde, hebben we geen seconde getwijfeld om medewerking te verlenen", blikt directeur Hans Martijn Ostendorp terug. "Zeg maar waar je ons in kunt zetten en we doen het, hebben we gezegd. Daar heeft de politie toen gebruik van gemaakt. We waren destijds heel blij dat we een steentje konden bijdragen."
Ostendorp werd woensdag telefonisch op de hoogte gesteld van de doorbraak in het onderzoek. "Ik merkte dat ik er kippenvel van kreeg. Dit verhaal is echt een verschrikkelijke casus, waarvan je hoopt dat er een oplossing komt. De aandacht die we er anderhalf jaar geleden samen aan hebben gegeven, heeft echt iets opgeleverd. In alle triestheid van dit verhaal ben ik dus blij dat de politie destijds die stap heeft gezet."