Rivierengebied

Bloemenkweker kan niet stoppen zonder failliet te gaan: 'Niemand wil die kas kopen'

'Gebruik je boerenverstand', zegt chrysantenkweker Marcel Leeuwis tegen de minister.
'Gebruik je boerenverstand', zegt chrysantenkweker Marcel Leeuwis tegen de minister. © Omroep Gelderland
TUIL - Iedereen merkt dat de prijzen voor het gas de pan uit rijzen. Maar als je bloemenkweker bent met grote kassen die verwarmd moeten worden, dan voel je dat extra in je portemonnee.
Marcel Leeuwis is chrysantenkweker in Tuil. De helft van zijn kassen zijn leeg: "Dit wordt het wintergevoel, want we gaan voor de helft leeg." Het doet hem zichtbaar zeer: "Nou ja, dat doet heel veel pijn in mijn hart, want je wilt eigenlijk een volle kas. En daar heb je ook het personeel voor."
We hebben zwaar geïnvesteerd, omdat we toch door willen
In de zomer gaat het nog een beetje voor Leeuwis: "Je kunt in ieder geval in de zomer de kosten beperken, want in de zomer maak je van het dure gas weer dure stroom." Om te verkopen. "Dus in principe kost het in de zomer geen geld, maar in de winter moeten de assimilatielampen aan en dan heb je die stroom zelf nodig. Dus dan kun je die stroom niet verkopen en heb je enorme kosten in de winter."

Stoppen of doorgaan?

Leeuwis heeft niet aan stoppen gedacht. Maar dat kan hij zich ook niet veroorloven: "Als het werkelijk zo hoog blijft als het nu is, dan is het onmogelijk om te blijven produceren. Maar ik heb nog stilletjes de hoop dat we weer naar een normaler niveau gaan. En dat zal nooit meer 20 cent worden, maar 40 cent per kuub. Wij hebben bewust gekozen voor led-verlichting. We hebben zwaar geïnvesteerd, omdat we toch door willen. Je kunt ook niet stoppen, want de kas is in principe niks meer waard, want er wil niemand die kas kopen. Als je dus nu stopt, ben je failliet."

Groningen open

Op de vraag wat minister Jetten in zijn ogen het beste kan doen, is Leeuwis duidelijk: "De beste oplossing is Groningen open. Maar ja, die mensen hadden vijf jaar terug al gecompenseerd moeten worden. Dat kan alsnog, maar dan moet het wel gebeuren."
Verkiest hij dan aardbevingen in Groningen boven zijn bloemen? Dat zit in zijn ogen wel iets anders: "Nou ja, ik denk dat je het niet zo moet zien. Uiteindelijk is er nog niemand gewond geraakt of dood. Maar dat moet ook niet, natuurlijk. Het probleem is dat die mensen niet gecompenseerd worden."

Minder bloemen in de winter?

Leeuwis vindt ook niet dat we het dan maar zonder bloemen moeten doen in de winter: "Ik denk dat we daar niet naartoe moeten, want de bedrijven zijn zo ingericht om een heel jaar rond te produceren. In ons bedrijf hebben we gekozen voor led-verlichting. Dus we hebben er al op ingespeeld. In mijn ogen is dat de juiste weg."
De consument zal er wel iets van gaan merken, denkt hij: "De consument raakt het door hogere prijzen van de bloemen."
Leeuwis hoopt, dat de minister meegaat in zijn ideeën: "Ik denk dat hij wel moet. Ik hoop dat hij zijn verstand gaat gebruiken." Hij vat zijn mening kort en bondig in een oproep aan minister Jetten samen: "Gebruik je boerenverstand. Groningen moet gewoon open, maar wel met een ruimhartige compensatie voor de mensen."