Achterhoek

Aanhouding in zaak-Sem Vijverberg: zo verliep de zoektocht sinds 2006

Met een poster in een bushokje vraagt de politie in maart 2021 (opnieuw) aandacht voor de zaak-Sem Vijverberg.
Met een poster in een bushokje vraagt de politie in maart 2021 (opnieuw) aandacht voor de zaak-Sem Vijverberg. © ANP
DOETINCHEM - De politie heeft een vrouw uit Doetinchem aangehouden, die mogelijk de moeder is van baby Sem Vijverberg. Ruim zestien jaar geleden werd Sem dood gevonden in het ijs: ondanks verwoede pogingen daartoe werden zijn ouders nooit gevonden. Hoe stak de zaak ook alweer in elkaar? Een chronologie.
Het verhaal van Sem begint op 29 januari 2006. Kinderen die op visite zijn bij hun oma in Doetinchem, vinden in een rietkraag van de Kapperskolk een vastgevroren, dode baby. Ze halen hun ouders erbij en daarna volgt de politie. Rechercheur Hanneke de Bruyne zal jaren later zeggen dat het kindje bijna van plastic leek.
Uit sectie blijkt dat het jongetje - de kinderen die hem vinden, geven hem later zijn naam - na de geboorte een paar uur heeft geleefd en door geweld om het leven is gekomen. Hij heeft vermoedelijk enkele dagen in het ijs gelegen, voor hij werd gevonden. De politie start een groot buurtonderzoek en gaat van deur tot deur, maar weet de ouders van de baby niet te traceren. Na zo'n vijf maanden zit er te weinig schot in de zaak en loopt het onderzoek vast. Veel vragen blijven daardoor onbeantwoord, maar de betrokkenen kunnen de zaak-Sem Vijverberg nooit helemaal loslaten.

Massale aandacht na eerste maanden

In de jaren die volgen wordt, zichtbaar en onzichtbaar, veel tijd en moeite gestoken in het oplossen van de zaak. De politie deelt flyers uit, rijdt rond in een mobiel media-lab, spreekt in Opsporing Verzocht tweemaal over de zaak en plaatst het dossier in 2019 nog op een cold case-kalender. De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip en voetbalclub De Graafschap zet Sem centraal tijdens een competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht: er wordt in speciale shirts gespeeld, er is vooraf een minuut stilte en stadion De Vijverberg wordt voor één keer omgedoopt tot Sem Vijverberg. Zanger Xander de Buisonjé componeert een lied over het kindje.
Stadion De Vijverberg van De Graafschap werd in april 2021 eenmalig omgedoopt in het Sem Vijverberg Stadion.
Stadion De Vijverberg van De Graafschap werd in april 2021 eenmalig omgedoopt in het Sem Vijverberg Stadion. © ANP
In maart vorig jaar lanceert de politie een nieuw offensief en wordt opnieuw groots ingezet op duidelijkheid. Er komt een overweldigend aantal tips binnen en onderzoeksleider Ferdinand Schellinkhout spreekt van een hartverwarmende betrokkenheid. De politie geeft aan graag te willen spreken met een melder die op 22 maart contact legde met Meld Misdaad Anoniem. In dat gesprek zouden namen van een mogelijke vader en moeder zijn gegeven. Daarna blijft het geruime tijd stil.

Wachten op uitkomst DNA-onderzoek

Tot nu. De politie heeft een vrouw uit Doetinchem aangehouden, die in 2006 ook in die plaats woonde en vermoedelijk de moeder is van het jongetje. De politie kwam haar op het spoor nadat er sinds vorig jaar maart circa tachtig tips binnenkwamen. Eén van die tips bevatte gerichte informatie, die de politie leidde naar de vrouw in kwestie. Het DNA-onderzoek loopt nog en binnen enkele dagen wordt duidelijkheid verwacht. De vrouw wordt vooralsnog verdacht van betrokkenheid bij de dood van Sem en het achterlaten van haar kind.