Achterhoek

Doorbraak in cold case Sem Vijverberg: mogelijke moeder aangehouden

De grafsteen van baby Sem Vijverberg.
De grafsteen van baby Sem Vijverberg. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Een grote doorbraak in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg uit Doetinchem. De politie heeft de vermoedelijke moeder van het jongetje aangehouden. Het gaat om een vrouw uit Doetinchem. Het DNA-onderzoek loopt nog, maar zal binnen enkele dagen duidelijkheid moeten geven.
Het pasgeboren jongetje werd in januari 2006 door spelende kinderen dood gevonden in een Doetinchemse vijver, het lichaam ligt vastgevroren in het ijs. De kinderen denken eerst dat het gaat om een pop. Maar als ze hun ouders erbij halen en vervolgens ook de politie, blijkt het te gaan om een pasgeboren jongetje. De baby bleek met geweld om het leven gebracht. Het is niet alleen een schok voor de buurt, maar een schok voor iedereen.

Groot onderzoek

De politie start in 2006 meteen een groot onderzoek. Wie zijn zijn ouders en waarom is hij om het leven gebracht? De buurt wordt gevraagd naar informatie en ook via de media wordt opgeroepen informatie te delen. Het jongetje krijgt de naam Sem Vijverberg, bedacht door de kinderen die hem hebben gevonden.
Maar ook maanden na de vondst van het kindje, tast de politie nog in het duister. Zelfs DNA-materiaal van de baby levert geen match op in de databank van de politie. Maar agenten hebben de zaak nooit laten rusten. De afgelopen jaren kwam Sem Vijverberg geregeld in het nieuws terug. En in 2021, vijftien jaar na de dood van het jongetje, startte een grote mediacampagne om alsnog meer te weten te komen over wat er destijds is gebeurd. Dat leverde wel tachtig tips op.

Aanhouding

Eén van die tips heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de Doetinchemse vrouw. De politie vermoedt dat de vrouw de moeder van het kindje is. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood en het achterlaten van zijn lichaam. De vrouw woonde ook in 2006 in Doetinchem. Meer informatie wil de politie nu nog niet geven over de vrouw.

Zie ook: