Stedendriehoek / Achterhoek

Na veertig jaar praten krijgt Lochem een rondweg en zo ziet hij eruit

De nieuwe brug over het Twentekanaal in de nieuwe aan te leggen rondweg Lochem
De nieuwe brug over het Twentekanaal in de nieuwe aan te leggen rondweg Lochem © BAM Infra/Provincie Gelderland
LOCHEM - Wie weleens in Lochem komt tijdens de spits, weet ongetwijfeld dat het dan aansluiten is. De nieuwe rondweg moet ervoor zorgen dat automobilisten, vrachtverkeer en fietsers sneller en veiliger van A naar B kunnen rijden. Na tientallen jaren overleg is het ontwerp van de nieuwe rondweg woensdagavond gepresenteerd in Schouwburg Lochem.
"Het ziet er heel mooi uit" en "het is heel hard nodig", klinkt het. Tijdens de drukbezochte inloopbijeenkomst zijn de reacties uitermate positief. "Dat verrast ons ook", zegt projectmanager Max Schurink namens de provincie Gelderland. "Meestal klinken er wel negatieve geluiden, maar inwoners en bedrijven uit Lochem hebben zo lang op de rondweg moeten wachten. Ik denk dat ze daarom erg blij en positief zijn."

'We zijn in juichstemming'

In de foyer van de schouwburg staan diverse panelen met daarop allemaal schetsen en impressies van hoe de weg eruit moet gaan zien. Op een beeldscherm is een bewegende film te zien van de route van de nieuwe weg.
"Ik woon naast het grote tuincentrum aan de Goorseweg en wij gaan al een paar jaar niet meer om 16.00 uur de weg op", zegt een bewoner. "Het is gewoon niet te doen. Dus ik ben heel erg blij dat de weg er komt en het ziet er heel mooi uit." Een ander vult aan: "We zijn in juichstemming mevrouw!"
Zo zien de Rondweg Lochem en nieuwe parallelwegen er straks uit.
Zo zien de Rondweg Lochem en nieuwe parallelwegen er straks uit. © BAM Infra/Provincie Gelderland
"Vanavond zien de mensen voor het eerst hoe de nieuwe weg eruit gaat zien. Het heeft allemaal best lang geduurd, dus iedereen is nieuwsgierig", zegt Schurink. En dat is ook te zien in de Schouwburg, want tientallen mensen nemen de moeite om te komen kijken.

Schop de grond in

Nu het ontwerp er is zou je zeggen: de schop kan morgen de grond in. "Dat gaat niet helemaal lukken", begint Schurink zijn uitleg. "De aannemer gaat het ontwerp de komende maanden verder uitwerken en er moet met heel veel partijen overlegd worden."
In maart volgend jaar start de aanleg. Of er dan veel overlast zal zijn? "De aanleg van een nieuwe weg brengt altijd overlast mee, maar ik denk dat het hier minimaal zal zijn. De winkel moet open blijven, zeg ik altijd. We zitten hier met een aantal grote bedrijven en die moeten wel bereikbaar blijven."
Medio 2025 moet de weg klaar zijn en opengaan. "Mogelijk gaan er voor die tijd al wat delen open, maar we mikken op midden 2025."

Waarom nodig?

De nieuwe rondweg is de ontbrekende schakel tussen de N346 en de A1. Met de aanleg ontstaat een snelle regionale verbinding naar de Achterhoek en naar de snelweg A1. Door de aanleg van verschillende parallelwegen worden regionaal, lokaal en bestemmingsverkeer gescheiden. Hierdoor moet er een betere doorstroming van het verkeer ontstaan en wordt het ook veiliger.
De weg kost 85 miljoen euro. De gemeente Lochem draagt twee miljoen euro bij. De provincie Gelderland financiert de andere 83 miljoen.