Gelderland

Er rijden vandaag minder treinen en bussen door stakingen

Het is nog maar de vraag of reizigers donderdag met het streekvervoer van A naar B komen.
Het is nog maar de vraag of reizigers donderdag met het streekvervoer van A naar B komen. © ANP
ARNHEM - Reis je deze donderdag met het streekvervoer naar school of naar werk, controleer dan goed of bus of trein wel rijdt. De chauffeur van de stadsbus en de machinist van de regionale trein leggen mogelijk het werk neer. Het personeel hoopt op deze manier een betere cao af te dwingen.
Als je per se op een bepaalde bestemming moet komen, kun je het beste het streekvervoer mijden, is de boodschap van Keolis die het busvervoer op de Veluwe verzorgt: "Wij adviseren reizigers gebruik te maken van alternatief vervoer. Een gedeelte van de bussen zal rijden, maar een deel zal ook vervallen."
Dit is waarom de buschauffeurs staken

'Onzeker'

"Het is heel onzeker", vertelt Herman de Gooijer namens vervoerders Connexxion en Breng. Het devies voor reizigers is om de reisinformatie goed in de gaten te houden: "Wij adviseren om kort voor vertrek de planner te raadplegen om te kijken of de rit rijdt. Zodra we weten dat een dienst vervalt, dan verwerken verkeersleiders dat in de planner", aldus De Gooijer.
De zegsvrouw van Keolis vertelt dat de reisplanner ook niet altijd betrouwbaar is. Wanneer een chauffeur vlak voor zijn dienst besluit om te staken, kan het zijn dat dit niet op tijd verwerkt kan worden, zo is haar uitleg.

Treinverbindingen

Onder het streekvervoer vallen de meeste buslijnen en de treinverbindingen die Breng, Arriva en Connexxion verzorgen. Keolis rijdt wel op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal, omdat die lijn onder een andere cao valt, meldt een woordvoerder.
Op de onderstaande kaart zie je op welke treinen er gestaakt kan worden:
Op deze treintrajecten kan donderdag gestaakt worden door FNV-leden.
Op deze treintrajecten kan donderdag gestaakt worden door FNV-leden. © Omroep Gelderland

FNV staakt, CNV niet

De onzekerheid waarover de vervoerders spreken, komt met name doordat de leden van CNV Vakmensen eerder akkoord gingen met de nieuwe cao. Daardoor zal het personeel dat lid is van CNV gewoon op de bus of op de trein zitten.
FNV is nog niet akkoord met het cao-voorstel en legt daarom het werk neer. "Er wordt ons een worst voorgehouden", is de overtuiging van Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer die verwacht dat zo'n tachtig procent van de FNV-leden deelnemen aan de staking.
Al met al verwacht Van der Graag dat zo'n vijftig à zestig procent van het streekvervoer niet zal rijden, vervoerders durven zich niet aan cijfers te branden.

'Werkdruk is erg hoog'

"Onze mensen zitten niet lekker in hun vel", vertelt Van der Graag. "De werkdruk is erg hoog, we zitten met een hoog ziekteverzuim en we hebben te maken met een fors koopkrachtverlies", aldus de vakbondsman. "In mei en juni hebben we al gestaakt. Toen was al duidelijk: als er voor de zomer geen akkoord is, dan leggen we in september opnieuw het werk neer."
Het gaat om een estafettestaking, waarbij elke dag in een bepaalde regio wordt gestaakt. Volgende week is er een landelijke staking, tenzij de werkgevers er met de vakbonden uitkomen. Vooralsnog is daar geen sprake van, meldt FNV aan Omroep Gelderland.

Zie ook: