Gelderse Vallei

Mbo-school getroffen door vogelgriep, 1200 dieren geruimd

Een vogel wordt onderzocht op vogelgriep.
Een vogel wordt onderzocht op vogelgriep. © ANP
BARNEVELD - Bij mbo-school Aeres in Barneveld is vogelgriep vastgesteld. Dat bevestigt directeur Gertwim de Haas van de Barneveldse onderwijsinstelling, die meerdere opleidingen dierverzorging aanbiedt. Maandag werd werkelijkheid waar sinds eind vorige week, maar eigenlijk al veel langer, serieus voor werd gevreesd. De school in het hart van de pluimveesector wordt fors getroffen.
Vogelgriep speelt onze provincie al bijna een jaar ernstig parten. Sinds oktober geldt een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven en de voorbije maanden werden al tal van ruimingen uitgevoerd. Bij Aeres hielden ze het hart vast en namen ze, zegt directeur De Haas, de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat hun onderwijsinstelling met een uitbraak te maken zou krijgen.

Meerdere maatregelen genomen

"We hebben extra matten voor deuren gelegd en creëerden sluizen tussen ruimten. Volgens protocol mocht niet iedereen meer de pluimveestal in, maar slechts een beperkt aantal dierenverzorgers. We monitorden de gezondheid van de vogels iedere dag goed en waren extra alert, omdat hier in de omgeving veel pluimveebedrijven gevestigd zijn", legt De Haas uit. Desondanks ging de vogelgriep niet aan de deuren van het Aeres voorbij.
"Afgelopen vrijdag waren er signalen dat enkele watervogels ziek waren. Die schijnen er extra vatbaar voor te zijn. Aan het einde van de dag was er al een vogel gestorven. We hebben toen monsters naar Lelystad gestuurd", verzucht De Haas.

1200 dieren preventief geruimd

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit arriveerde dinsdag en stelde de uitbraak officieel vast. Vervolgens is de financiële waarde van de dieren bepaald en dinsdagavond wordt de preventieve ruiming van vrijwel al het gevogelte al in gang gezet, met uitzondering van de tropische vogels. In totaal gaat het om zo'n 1200 dieren. Directeur De Haas ziet het met lede ogen aan en noemt de gebeurtenissen 'zeer triest'.
"Niet alleen vanwege de dieren en het dierenwelzijn, maar ook voor de collega's die zich jarenlang hard hebben ingezet om een prachtige collectie watervogels samen te brengen: ibissen, pelikanen, eenden, kraanvogels, sierhoenders. Veel van die vogels zijn niet besmet, maar worden toch preventief geruimd", aldus De Haas. Hij vraagt zich af wat hij méér had kunnen doen om vogelgriep buiten de deur te houden. "Ja, de school sluiten. Maar dat kan niet."

Meeleven met studenten

Zijn hart gaat ook uit naar de studenten en cursisten van Aeres. De mbo biedt opleidingen aan als dierverzorging, paardensport, paraveterinair en vee & groen en telt zo'n tweeduizend studenten. Daarnaast zijn er nog zo'n tweeduizend cursisten die met regelmaat een traject volgen op het Aeres. Wie wil werken met dieren, komt waarschijnlijk vroeg of laat in aanmerking met de Barneveldse opleiding.
Veel van deze studenten hebben een achtergrond in de agrarische of dierlijke sector en komen ook buiten de poorten van hun school in aanraking met dieren. "Het is wat dat betreft nog een wonder dat het zo lang heeft geduurd", zegt De Haas. "De afgelopen jaren zijn veel bedrijven in deze omgeving al getroffen. Het was iedere keer fingers crossed voor ons. We hebben er alles aan gedaan. Maar als het eenmaal in de lucht zit..."
De komende drie maanden kan er op het Aeres niet met pluimvee of gevogelte worden geleerd en gewerkt.
De komende drie maanden kan er op het Aeres niet met pluimvee of gevogelte worden geleerd en gewerkt. © ANP

Drie maanden lang geen gevogelte

De nabije toekomst ziet er somber uit voor de studenten en docenten die gewend waren dagelijks bezig te zijn met vogels en pluimvee. Na de ruimingen zal er waarschijnlijk drie maanden lang geen gevogelte zijn op het terrein van Aeres. "Hopelijk kunnen we na een maand of twee met wat proefdieren beginnen", zegt De Haas. "Daarna moeten we het weer opbouwen met kweekvogels."
Op de opleidingen die de Barneveldse school aanbiedt wordt ook met andere dieren gewerkt, zoals kamelen, alpaca's en knaagdieren. Dat kan gewoon doorgaan. "Er blijven veel dieren over, maar praktijklessen rondom pluimvee en watervogels kunnen we voorlopig niet geven. En het schooljaar is net begonnen."

Zie ook: