Gelderland

Waarom je juist nú voorzichtiger moet rijden als het heeft geregend

Er is meer regen onderweg, voorspelt weerman Wouter van Bernebeek.
Er is meer regen onderweg, voorspelt weerman Wouter van Bernebeek. © ANP
Na een lange periode van droogte viel er afgelopen nacht weer wat regen in de provincie. Genoeg om de lage waterstanden te verbeteren is het niet, maar het begin is er. De druppels die vallen brengen wel een risico met zich mee, want de uitgedroogde wegen kunnen glad worden van lichte regenval.
"Wintergladheid kennen we allemaal wel, maar niet iedereen realiseert zich dat er ook zoiets bestaat als zomergladheid", zegt woordvoerder Hilde Bakker van Rijkswaterstaat. Het advies dat Rijkswaterstaat geeft bij zomergladheid is vergelijkbaar aan het advies in koude wintermaanden. "Wees je er allereerst bewúst van", zegt Bakker. "Pas daarnaast je rijstijl aan - houd meer afstand, wees alert, wissel niet onnodig van rijbaan en denk aan je remweg - en houd vooral beide handen aan het stuur", somt ze op.
Maar hoe zit het nu? Waarom is een fikse bui beter voor het wegdek dan bescheiden regenval? "Dat komt met name doordat er in een periode van droogte allerlei gedoe op de weg ligt", legt Bakker uit. "Denk aan olie, rommel, aanslag van van alles en nog wat. Dat is de laatste tijd opgehoopt. Bij een dikke bui spoelt het allemaal in één keer weg, maar bij miezerregen gebeurt dat niet. Dan wordt het een gladde substantie."

Meer regen in aantocht

De weersvooruitzichten bieden wat dat aangaat hoop. Er is namelijk méér regen in aantocht. Een buiengebied uit Frankrijk en België heeft ons land bereikt, zegt weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Ik denk dat dat gebied ons vanavond ook wel gaat aandoen", voorziet de meteoroloog.
Hoe fors die buien zullen zijn, is volgens Van Bernebeek nog even afwachten. "Er kan in ieder geval onweer bij voorkomen en her en der kan ook echt veel regen vallen", voorziet hij. Hij zegt dat de natuur in onze provincie inmiddels wel toe is aan wat meer hemelwater. "En sommige mensen ook wel, denk ik", voegt hij er knipogend aan toe.
Vanaf donderdag komen er meer buien richting onze provincie en daalt de temperatuur. Dat weerbeeld blijft naar verwachting tot zondag intact. Als de verwachting uitkomt, spoelen ook onze wegen zich dus vanzelf weer schoon.
Zie ook: