Liemers

'Onze scholen zijn weer begonnen', hangt dit spandoek veilig of niet?

Gerard Pechér uit Babberich bij de kruising met het spandoek.
Gerard Pechér uit Babberich bij de kruising met het spandoek. © Omroep Gelderland
BABBERICH - Wie kent ze niet: de spandoeken die na de zomervakantie overal in de buurt van een school opduiken om het verkeer te waarschuwen voor schoolgaande kinderen. In elke stad of elk dorp wordt er wel eentje opgehangen met als doel onveilige situaties te voorkomen. Maar in Babberich hangt het spandoek op een plek waardoor juist onveilige situaties ontstaan, vindt een inwoner.
'Onze scholen zijn weer begonnen' staat er in witte letters op het blauwe spandoek van Veilig Verkeer Nederland, dat is gespannen tussen twee grote bomen midden langs de doorgaande weg in Babberich. "Maar als je van die kant komt, moet je je hoofd draaien om het te kunnen lezen terwijl je eigenlijk al moet opletten voor het maken van de bocht die meteen erna komt", zegt buurtbewoner Gerard Pechér. "Dat is niet handig en juist gevaarlijk. "
Pechér heeft vanaf zijn balkon uitzicht op de bocht en de oversteekplaats voor voetgangers en fietsers die vlak na die bocht zit. "Ik heb het vrijdag meteen al bijna zien misgaan hier. Een automobilist raakte bijna de vluchtheuvel hier tegenover. Ze worden afgeleid door dat spandoek, zijn toch nieuwsgierig wat er op staat."

Drukke doorgaande weg

Ook dinsdag is het een komen en gaan van auto's en vrachtverkeer door het dorp. "Het is bijna altijd druk hier. Het is echt een doorgaande route die dorpen hier met elkaar verbindt. "
Pechér is dan ook blij dat het verkeer weer geattendeerd wordt op schoolgaande kinderen, maar niet op deze plek. "Zo'n spandoek is bedoeld om de veiligheid te vergroten, maar hier gebeurt juist het tegenovergestelde."
Het spandoek leidt weggebruikers volgens Pechér af.
Het spandoek leidt weggebruikers volgens Pechér af. © Gerard Pechér
Een man die vanwege de optocht van de schutterij het verkeer regelt, snapt wel wat Pechér bedoelt. "Ik had er nog niet zo op gelet, maar nu je dat zo zegt. Ja, daar zit wel wat in", zegt hij bedenkelijk. Pechér is bang dat er uiteindelijk echt een ongeluk gebeurt en heeft daarom aan de bel getrokken bij de gemeente Zevenaar.

'Overzichtelijk en niet gevaarlijk'

Een woordvoerder van die gemeente laat weten dat handhavers na de melding van de bezorgde inwoner in Babberich zijn gaan kijken en de situatie niet als gevaarlijk hebben ingeschat. De bocht is volgens hen nog steeds overzichtelijk. Het spandoek blijft dus op deze plek hangen.
"Vreemd en ik snap het niet", zegt een verbaasde Pechér. "Ik denk dat het veiliger is om 'm verder van die bocht op te hangen, op de plek als je het dorp binnenkomt. Verplaats hem, alsjeblieft."