Rivierengebied

Geitenstop opnieuw ter discussie door tekort aan patiënten voor onderzoek

Weer debat over geitenstop?
Weer debat over geitenstop? © Omroep Gelderland
ARNHEM - De geitenstop in Gelderland staat opnieuw ter discussie. Een onderzoek dat duidelijk moet maken hoe het komt dat mensen rondom een geitenhouderij een verhoogde kans op longontsteking hebben, loopt stroef. Politieke partijen in Gelderland twijfelen of de geitenstop nog wel houdbaar is.
Voor het onderzoek heeft het RIVM 800 patiënten nodig, maar tot nu zijn er slechts 50 gevonden. In een Kamerbrief van de inmiddels opgestapte minister Staghouwer wordt de verwachting geschetst dat er maximaal 150 patiënten gevonden gaan worden. Er zijn simpelweg minder patiënten en ze willen ook niet altijd meewerken, aldus het ministerie.
Wat de gevolgen voor het onderzoek zijn is nog niet duidelijk, maar het ministerie zegt wel 'dat met nog minder zekerheid vast te stellen is of er verschillende verwekkers van longontstekingen zijn bij omwonenden'. Oftewel: het wordt lastiger om te bepalen wat nou precies voor de verhoogde kans op longontsteking zorgt.

Twijfel en ongemak bij de politiek

Het kleine aantal patiënten zorgt voor twijfel en ongemak bij een deel van de Gelderse politiek.
De grootste coalitiepartij, de VVD, stemde voor de zomer nog voor het verlengen van de geitenstop, maar lijkt nu om. "Wat we nu zien is dat er nog steeds geen schot in komt. Ik vind dat we nu kleur moeten bekennen. We hebben gezegd: zo kort mogelijk en voor ons is het moment gekomen om daarover in debat te gaan", zegt Statenlid Rosmarijn Boender.
Forum voor Democratie en de PVV stemden voor de zomer al voor het schrappen van de stop. "Ik vind het apart dat er geen patiënten gevonden kunnen worden. Ik snap dat als je ergens over twijfelt, je preventieve maatregelen neemt, maar we zijn nu vijf jaar verder", concludeert PVV'er Marjolein Faber.
Blijkbaar hebben ze in Den Haag andere prioriteiten
Engelina van Steenbrugge (CDA)
Bij de SGP, de ChristenUnie en het CDA is ook twijfel. "Dit blijft veel te lang hangen. Ik wil dit eerst met de fractie bespreken, maar we moeten het debat misschien nog maar eens gaan voeren", zegt Engelina van Steenbrugge van het CDA. Zij voelt weinig urgentie in Den Haag om tempo te maken. "Blijkbaar hebben ze daar andere prioriteiten. De onzekerheid voor geitenboeren duurt veel te lang."
Er zijn ook partijen die de geitenstop intact willen houden. "Het moet onderzocht worden want het heeft een reden dat omwonenden van een geitenhouderij een verhoogde kans op longontsteking hebben", zegt Carla Claassen van de SP. "Je kan het ook niet maken tegenover andere boeren, vanwege alles wat er speelt met stikstof, om tegen geitenboeren te zeggen: ga maar uitbreiden."
De geitenstop geldt nu tot 2024, dan moet het onderzoek van het RIVM afgerond zijn. "Eigenlijk is het nu te vroeg om al een oordeel te geven. Als heel duidelijk wordt dat er geen conclusie kan worden getrokken, is het echt een ander verhaal", vindt PvdA'er Karin Jeurink.
Ook D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus willen nu niet aan de geitenstop morrelen.