Rivierengebied

Bloemenkwekers dreigen te stoppen om energieprijzen: 'Kunnen niet zonder Russisch gas'

"We hopen op daadkracht", zegt chrysantenkweker David van Tuijl in Brakel.
"We hopen op daadkracht", zegt chrysantenkweker David van Tuijl in Brakel. © Omroep Gelderland
BRAKEL - De septemberzon sleept ze er nu nog doorheen, maar door de ongekende hoge energieprijzen dreigen veel Gelderse glastuinbouwers kopje onder te gaan. Op sommige plekken blijven de kassen deels leeg of besluiten ondernemers om te stoppen met kweken. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Woensdagmiddag gaat de branche in gesprek met minister Rob Jetten.
"Als het in oktober weer donkerder wordt, dan zullen toch die lampen aan moeten", overpeinst Yorick Leeuwis van Lewis Flowers in Tuil. Net als ruim zevenhonderd collega's in de sector stuurde de chrysantenkweker vorige week een mail naar de minister voor Klimaat en Energie. "De kostprijs van een chrysant wordt veel te hoog, zeker in verhouding met wat wij denken dat iemand ervoor gaat betalen."

Halve kas blijft leeg

Zeker de helft van de kassen bij de familie Leeuwis blijft door de hoge energieprijzen deze winter leeg. "We zijn ook afhankelijk van stekjes die we binnenkrijgen. Die hebben we deels af moeten zeggen. Als je dat niet doet, dan krijg je ze gewoon en moet je ermee aan de slag. Daarom is het eigenlijk al te laat."
Collega-ondernemer David van Tuijl, die met zijn bedrijf even verderop in Brakel zit, krijgt dagelijks berichten van collega's die aan de bel trekken. Als bestuurslid van de Glastuinbouw Nederland heeft hij een goed beeld van de regio. "De problemen hier zijn echt enorm, en ze worden elke dag groter."
De meeste tuinders maken gebruik van korte contracten of zitten op de dagkoers van de gasprijs. "Er zijn ondernemers die deze winter noodgedwongen stoppen met de productie en mensen die zelfs definitief lijken te stoppen en uit de glastuinbouw willen stappen."
Net als zijn collega's weet hij dat Jetten niet dé sleutel in handen heeft en erg afhankelijk is van de Europese gasmarkt. "Maar wij vragen ook niet alleen om geld. We hopen op daadkracht. Dat we ons wat harder opstellen als Nederland en dat er dan vooral perspectief komt voor ons als ondernemers."

Prijs is vertienvoudigd

Volgens Van Tuijl zijn er genoeg ondernemers die echt nog wel kunnen schakelen als de gasprijs weer zakt naar een enigszins acceptabel niveau. Maar juist dat vertrouwen ontbreekt nu. "De prijs is gewoon vertienvoudigd. Een verdubbeling zouden we nog kunnen aankunnen, maar een vertienvoudiging dat gaat gewoon echt niet."
We kunnen niet zonder het Russische gas
Leeuwis beaamt dat: "Het is allemaal paniek en emotie nu. We kunnen niet zonder het Russische gas. Ja, het kan wel, maar dan is het dus onbetaalbaar. Het was vorig jaar al absurd, maar dit is de overtreffende trap van absurd."
Van Tuijl spreekt van een noodsituatie. "Dan moeten we naar alle opties kijken, wat doen we met Groningen? Er moet nu daadkracht komen."