Arnhem en omstreken

Randstad komt naar onze provincie: 'Gelderlanders hebben het nakijken'

Aankoopmakelaar Guido Leerkes.
Aankoopmakelaar Guido Leerkes. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het zorgt soms voor veel ergernis bij huizenkopers in de provincie: mensen uit de randstad die met veel geld alles wegkapen. Het gebeurt steeds vaker, zien makelaars.
"In het verleden hadden we vaak mensen die naar het westen trokken om dichtbij het werk te zitten", vertelt aankoopmakelaar Guido Leerkes in het programma Jan Houdt Huis. "Die doelgroep is er niet meer. De mensen die vanuit hier daarnaartoe verhuisden blijven nu hier. Daar komen nu de mensen uit het westen bij."
Bekijk de video met de makelaars.
Randstedelingen trekken naar onze provincie: 'dat is een nadeel voor de lokale bevolking' - Jan Houdt Huis
Doordat de randstedelingen erbij komen, blijft er op de toch al krappe huizenmarkt nog minder over. "Dat kan een nadeel zijn voor de eigen bevolking", voegt aankoopmakelaar Mariet Kamphuis toe. "Ze laten ook geen huis achter in het gebied. Ze nemen een extra plaats in." Die mensen hebben vaak hun huis in het westen met veel overwaarde kunnen verkopen, waardoor Gelderlanders achter het net vissen.
Toch blijft er soms wel wat over. Randstedelingen komen voor de mooie plekjes, zeggen de makelaars. "Ze zoeken rust, ruimte, vrijheid. Het zijn de krenten uit de pap waarvoor ze belangstellingen hebben. De oude woningen en boerderijtjes waaraan veel moet gebeuren, worden niet gekocht door de mensen uit het westen."
Huizenverkopers hebben daarnaast soms ook de voorkeur voor iemand uit de eigen streek. "We merken dat verkopers een beetje principieel worden als de biedingen dicht bij elkaar liggen. Dan kan het zijn dat ze het eerder gunnen aan iemand uit het eigen gebied."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis
Jan houdt huis