Stedendriehoek

'Als we de Rolex vinden, zijn jullie de lul', reconstructie van een gewapende overval

De klemgereden vluchtauto in Enschede.
De klemgereden vluchtauto in Enschede. © NewsUnited
APELDOORN - Twee jongens liggen te slapen in een tuinhuis aan de Mergelland in Apeldoorn als plotseling de deur openzwaait. Twee gemaskerde mannen dringen met een getrokken pistool en een koevoet binnen. "Waar is de Rolex, waar is het horloge?", schreeuwen ze. De jongens beleven helse momenten, waarop de daders proberen weg te vluchten. In de Zutphense rechtbank wordt duidelijk wat er allemaal gebeurd is tijdens de Apeldoornse woningoverval.
Het gebeurt op 22 december 2021. De verdachten moet over of onder het gesloten hek rondom de woning zijn gekomen om het tuinhuis te bereiken. Eenmaal binnen schrikken de jongens op als een man van 22 uit Enschede en een 24-jarige man uit Vroomshoop luidruchtig binnendringen. Een van hen draagt een bivakmuts. De ander een muts met een capuchon.
"Van wie is die Rolex, waar is het horloge?", schreeuwen ze. "We weten dat je het van die erfenis hebt gekregen. Waar is dat ding? Je matties hebben je verraden, ze hebben je gesnitcht. We willen de Rolex, we willen jullie niet door het hoofd schieten!”
Als we het vinden, zijn jullie de lul
De slachtoffers zeggen beiden het horloge niet te hebben. "Als we het vinden, zijn jullie de lul", bijt één van de overvallers hen toe. Hierop richt de man met het vuurwapen zijn pistool op een televisie naast het bed waar de slachtoffers in lagen. Hij schiet op de televisie. Hij haalt de trekker nog een paar keer over, maar het wapen lost geen schoten. De overvaller richt het wapen van dichtbij afwisselend op de hoofden van de slachtoffers. De ander dreigt met zijn koevoet. Ze schijnen een zaklamp in het gezicht van de slachtoffers en roepen: "Niet aankijken."
De jongens moeten hun telefoon inleveren, de daders zijn bang dat ze de politie bellen. Vervolgens worden hun handen met tie wraps achter hun rug gebonden door de man met de koevoet. Er wordt gevraagd om een mes. Hiermee wordt de snoer van een airco afgesneden en gebruikt om de voeten vast te binden.

Klopjacht en klemgereden

Hierop vertrekken de overvallers. De slachtoffers weten zich te bevrijden en lopen de overhoop gehaalde woning in. Een auto die op de oprit stond, is weg. De daders hebben de sleutel gepikt en zijn er in de wagen vandoor. Naast de auto hebben ze meerdere horloges, sieraden, tassen, pasjes, een camera en drank meegenomen.
De zoektocht van de politie in Apeldoorn.
De zoektocht van de politie in Apeldoorn. © Pim Velthuizen
Een klopjacht volgt. Agenten trekken met kogelwerende vesten door de wijk. Uiteindelijk komen ze de overvallers op het spoor. Een achtervolging is het resultaat. De politie weet ze in Enschede klem te rijden en lost waarschuwingsschoten om te voorkomen dat de daders er opnieuw vandoor gaan.

Celstraf en duizenden euro's smartengeld

De twee zijn deze week veroordeeld door de rechtbank. Een van de mannen heeft de overval bekend, terwijl de ander beweert niet in Apeldoorn te zijn geweest tijdens de overval. Camerabeelden en telefoongegevens bewijzen volgens de rechtbank het tegendeel.
Gevolg: de twee krijgen gevangenisstraffen van zes jaar en moeten in totaal een bedrag van 22.000 euro aan de slachtoffers betalen. De rechtbank neemt het hen zeer kwalijk dat ze de jongens 'de stuipen op het lijf hebben gejaagd', onder meer door een schot in een kleine ruimte te lossen.
De Rolex hebben de daders nooit gevonden.