Stedendriehoek

Zucht van verlichting door Apeldoornse buurt: er komen toch geen 'aso-woningen'

Er komen hier toch geen skaeve huse in Apeldoorn-Noord.
Er komen hier toch geen skaeve huse in Apeldoorn-Noord. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voorlopig worden er geen skaeve huse gebouwd in Apeldoorn. De gemeente blaast het project voor negen zogenoemde aso-woningen in Apeldoorn-Noord af na een fors protest van omwonenden. Intussen groeit de vraag naar prikkelarme woningen als skaeve huse.
Inwoners van Apeldoorn-Noord zijn dinsdag per brief over het collegebesluit geïnformeerd. “Er gaat een zucht van verlichting door de buurt”, zegt Jasper Benus die namens omwonenden de strijd met de gemeente aanging. “Het is mooi om te merken wat het met buurtbewoners doet. De rust is wedergekeerd.”
De skaeve huse hadden tijdelijk onderdak moeten bieden aan Apeldoorners die elders overlast veroorzaken. Het zijn vaak zorgmijders met psychische en sociale problemen, die in de prikkelarme omgeving van een skaeve huse een laatste kans krijgen.
Maar voor die zogenoemde hufterwoningen lijkt in Apeldoorn geen plek. Al tien jaar lang zoekt de gemeente tevergeefs naar een geschikte locatie. Nadat skaeve huse op drie andere plekken binnen de gemeente niet van de grond kwam, moest een braakliggend terrein aan de Schorpioenstraat in Apeldoorn-Noord de oplossing bieden.

Weerstand

Een brievenbus vol bezwaarschriften (45 stuks) weerhield de gemeente er niet van het plan voort te zetten. Een negatief advies van de onafhankelijke bezwarencommissie doet dat nu wel: “De kwetsbare mensen waar het om gaat, zouden met 1-0 achterstand beginnen”, concludeert wethouder Peter Messerschmidt.
“We wisten dat het weerstand zou opleveren”, zegt de wethouder, die het terrein achter de Karwei zag als de meest kansrijke locatie. “We dachten niet dat dat tot onoverkomelijke problemen zou leiden. Maar er zijn zoveel bezwaren en het is aan alle kanten zo krap, als gemeente moet je dan overwegen om hiermee te stoppen.”
Die krapte is waar de meeste bezwaarmakers over vielen. De afstand tussen de skaeve huse en de dichtstbijzijnde omwonenden zou minder dan 50 meter zijn. Bewoners van Siza, een zorginstelling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, vreesden voor verstoring van hun behoefte aan rust en structuur.
Nu de gemeente de plannen in Apeldoorn-Noord teleurgesteld stopzet, begint de zoektocht naar een geschikte locatie weer van vooraf aan. “In het minst gunstige geval gaat dat nog jaren duren”, weet wethouder Messerschmidt.

Groeiende behoefte

Haast is geboden, want de vraag naar skaeve huse wordt steeds groter. “We zien dat er een groeiende behoefte is om mensen met een bepaalde hulpvraag tijdelijk in prikkelarme woningen te plaatsen”, aldus Ard Hengeveld van woningcorporatie Woonmensen. “We weten dat skaeve huse-projecten elders een succes zijn.”
De verklaring voor de groter wordende behoefte ligt volgens Hengeveld bij een nieuwe zorgwet: “Waardoor meer zorg verleend wordt in de wijk zelf. Dat is een goede ontwikkeling. Het vraagt dat we als corporaties, gemeenten en zorginstellingen goed de samenwerking opzoeken.”
De gemeente zoekt dus met spoed een nieuw stuk grond voor de skaeve huse, voor een periode van 10 tot 15 jaar. Daarbij vraagt de wethouder hulp van alle Apeldoorners: “Dit kunnen we niet alleen. Ik doe een oproep aan alle inwoners om te kijken of er mogelijkheden zijn. Dit is een maatschappelijke opgave voor ons allemaal.”
“Deze mensen wonen in woonwijken waar ze niet tot rust komen en waar anderen last van hebben”, zegt Messerschmidt over de toekomstige skaeve huse-bewoners. “Het is onze plicht om ze te helpen aan een fatsoenlijke leefomgeving. Het betreft een tijdelijke woonplek. Prikkelarm, maar in de buurt van winkels en andere voorzieningen, zodat ze uiteindelijk weer mee kunnen doen aan het maatschappelijk proces.”