Rivierengebied

Justitie onderzoekt Pools-Nederlandse groep met 'moordmakelaar' uit Tiel

Wapenvondst in Alphen aan de Rijn op 24 maart.
Wapenvondst in Alphen aan de Rijn op 24 maart. © Politie
ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband van Polen en Nederlanders met banden naar Tiel. Aan de rechtbank van Zwolle kwam dinsdag naar voren dat justitie daarbij dankbaar gebruikmaakt van de verklaringen die een Poolse getuige heeft afgelegd bij de politie.
Deze getuige heeft al verklaringen afgelegd in de rechtszaak rondom de moordaanslag op Peter R. de Vries. Maar nu blijkt dat mede op basis van zijn uitspraken er ook een onderzoek - 26Woltz - loopt naar een Pools-Nederlandse groep.
Centraal staat de 22-jarige Jordi van der S. uit Tiel, die door het OM wordt omschreven als 'moordmakelaar'. Hij zou volgens justitie volop hebben samengewerkt met Krystian M., de Pool uit Ochten die de moord op De Vries zou hebben aangestuurd.

Reeks zware delicten

Justitie lijkt grip te krijgen op een groep die in 2021 en 2022 in Nederland een reeks zware delicten heeft gepleegd, of van plan is nog te plegen. Dit criminele samenwerkingsverband zou worden aangestuurd door Van der S. in samenwerking met M., die is opgepakt in het onderzoek naar de moord op De Vries.
Tielenaar Van der S. zou vanuit Amersfoort de groep hebben aangestuurd bij het plegen van aanslagen, en betrokken zijn bij een moordpoging in de Dominicaanse Republiek. Ook zou hij het criminele samenwerkingsverband hebben aangestuurd bij het verhandelen van wapens.
In het kader van de wapenhandel deed justitie maart dit jaar een inval in Alphen aan de Rijn. Daarbij is een groot arsenaal aan zware vuurwapens aangetroffen. Dit onderzoek wordt onderzocht onder dossiernaam 26Romford.

Foto's op mobieltje

In de woning van Van der S. in Amersfoort is onder meer een grijze koffer met bewijsmateriaal gevonden. In een mobieltje zouden al twee maanden voor de moordaanslag op de Dominicaanse Republiek foto's van locaties daar zijn aangetroffen.
In dat land werd vervolgens op 4 januari dit jaar een mislukte moordaanslag op de Schiedamse topcrimineel Cor P. gepleegd. Volgens justitie gaat de verdachte Jordi van der S. in versleutelde communicatie schuil achter de naam 'El Chino.' Hij zou in de aanloop naar de moordaanslag in de Dominicaanse Republiek volgens het OM daar 'spotters' hebben aangestuurd.

Ridouan Taghi

Opvallend is dat het dossier 26Woltz - zoals dat woensdag wordt behandeld aan de rechtbank in Zwolle - mede is samengesteld op basis van uitspraken van een getuige uit Polen. Deze persoon, die in het dossier schuilgaat achter de codenaam 5089, komt ook voor in het recente onderzoek naar de moordaanslag op misdaadreporter Peter R. De Vries.
De man weet vooral veel te vertellen over andere Polen in zijn omgeving, in Tiel, Alphen aan de Rijn en Den Haag, zo lijkt het. Uit verklaringen die zijn ondergebracht in het Peter R. de Vries-onderzoek komt naar voren dat deze getuige ook wijst op een link tussen de aanslagplegers en topcrimineel Ridouan Taghi.
Of er in de zaak 26Woltz ook een link is naar Taghi wil het OM niet zeggen. De advocaat van een van de Poolse verdachten beklaagde zich erover dat de getuige 5089 zich beroept op verklaringen 'van horen zeggen'.

Mishandeling en brandstichting

De Polen in het dossier 26Woltz lijken binnen het criminele samenwerkingsverband, zoals justitie dat ziet, met name verantwoordelijk voor geweldsdelicten als mishandeling (in Groningen) en brandstichting (in Best), zo komt uit nieuwe dossierinformatie naar voren.
Het gaat volgens bronnen bij justitie om een groep personen van wie het merendeel uit het oosten van Polen afkomstig is. Dat is overigens niet waar Kamil E. vandaan komt, de vermeende chauffeur bij de aanslag op De Vries. Want die komt uit het westen van Polen. Veel van de Polen in het 26Woltz-dossier hebben een band met Tiel of Den Haag.
Het veelomvattende onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium, zo werd woensdag duidelijk aan de rechtbank in Zwolle. Vrijwel alle vandaag aanwezige verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.
Het onderzoeksteam wacht op dit moment nog op stukken uit de Dominicaanse Republiek. De raadsman van Cor P. zou volgens de officier van justitie 'op vakantie' zijn. Het doelwit van de aanslag kon daarom nog niet worden gehoord. Op 23 september wordt de zaak voortgezet.