Gelderse Vallei

Een hitsig hert nadoen: de jaarlijkse wedstrijd stopt

Een deelnemer doet een burlend hert na.
Een deelnemer doet een burlend hert na. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Na tien jaar burlen voor de nationale titel, vindt Nationaal Park de Hoge Veluwe het mooi geweest. De editie van afgelopen weekend was de laatste. "Als vijftien man zich aanmelden en er komen er maar zes opdagen, houdt het op."
Het NK Burlen begon in 2013 als ludiek evenement. Tien jaar lang deden de deelnemers hun best om de imponerende bronstroep van het edelhert na te doen. Dat leverde vooral veel grappige beelden op.
Kijk naar een compilatie van burlende deelnemers van dit jaar:
Wie doet het best een hitsig hert na?
De hoop was dat burlen zich verder zou ontwikkelen als sport, vertelt Aylmer Graeler van Nationaal Park de Hoge Veluwe. "In andere landen nemen ze het wel serieus en zijn er echte competities. Dat was niet per se het doel toen we hiermee begonnen, maar het is er helaas ook niet van gekomen."

Voor de gein opgeven

Integendeel: lang niet alle deelnemers namen het NK serieus. "Er was een groep die een lage drempel ervaarden om niet op te komen dagen. Vorig jaar hadden we uiteindelijk maar vijf deelnemers. De zesde kwam ook nog eens flink te laat", zegt Graeler. "En dan heb je ook nog de mensen die elkaar voor de gein opgaven. Als we die dan nabelden, wisten ze nergens van."
Deelnemers die het evenement wel serieus namen, ergerden zich aan de studenten die in een dronken bui op het podium stapten en allesbehalve een burlend hert ten gehore brachten.
Al waren er volgens Graeler ook studenten die het NK wél kleur gaven. "Zo is er een christelijke studentenvereniging uit Rotterdam met een hert in het logo die zich verbonden voelde. Net als studentenhuis De Burlenburgh uit Wageningen."

Wildvlees op de barbecue

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe gooit het de komende jaren over een andere boeg. In oktober wordt de eerste editie van het Openbaar Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ gehouden. "Sterrenchefs gaan de gerechten beoordelen. En er komen serieuze teams uit binnen- en buitenland op af. Dat is een hele ander niveau."
De eerste editie vindt in oktober plaats in het nationaal park.