Rijk van Nijmegen

Gasprijs door het dak, maar geen vakman te krijgen: dus zelf isoleren

Toren hoge gasprijzen, daarom isoleert Remco Robool zelf zijn huis.
Toren hoge gasprijzen, daarom isoleert Remco Robool zelf zijn huis. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Er zijn weinig huishoudens waar de energierekening op dit moment niet scherp in de gaten wordt gehouden. Veel aannemers hebben geen tijd of mensen kunnen ze niet betalen. Dus slaan we massaal zelf aan het klussen. Bij bouwmarkten als Hornbach, Gamma en Praxis merken ze dat ook. Zo is de verkoop van de dikke isolatiematerialen bij Praxis sinds begin dit jaar met 30 procent gestegen.
Ook de radiatorisolatie en de tochtstrips zijn niet aan te slepen, zeggen ze bij Praxis.
Remco Roobol uit Nijmegen zag zijn gasrekening in rap tempo oplopen. "Voorheen betaalden we iets van 250 euro per maand. Dat is nu al 600 euro. Toen ben ik toch gaan kijken waar we nog iets konden doen."

'Tutorial op YouTube'

Roobol woont in een jaren 50 woning met een groot vloeroppervlak. "Onder die vloer zit een kruipruimte daar verliezen we veel warmte. Dus die ben ik nu zelf aan het isoleren. Een aannemer in de arm nemen, vonden we te duur. Ik hoop dat het me 10 tot 20 procent besparing gaat opleveren."
Het is wel een klus van maanden, want het moet tussendoor. En Roobol werkt in de geneesmiddelenindustrie. Dan is dit natuurlijk wel iets anders. "Ik ben best een klusser, maar dit valt niet mee. Ik heb een tutorial op YouTube opgezocht, want ik had geen idee hoe ik dit moest aanpakken."
Het vergt ontzettend doorzettingsvermogen om elke keer weer die kelder in te gaan
"Wij merken echt dat we veel meer isolatiemateriaal verkopen dan de afgelopen jaren," zegt Mike Janssen van Praxis. "We zitten nu al 33 procent het aantal van wat we vorig jaar verkocht hebben. Dat stijgt enorm. Niet alleen de gasprijzen stijgen. Onze verkoop ook."

Klus levert een flinke besparing op

"Als het af is kan ik straks tot 240 euro besparen," zegt Roobol. "Dat scheelt toch aanzienlijk en dan hoop ik het er binnen een jaar weer uit te hebben." Daarom zet Roobol door met het klussen. "Het vergt ontzettend doorzettingsvermogen om elke keer weer die kelder in te gaan. Die kruipruimte is vies en krap. Ik ben er eerst met een stok doorheen gegaan. Toen had ik een soort suikerspin van zwart spinrag. En het is heel krap. Op sommige plekken maar 50 centimeter dus ik moet er echt onder door sluipen. Wel heel goed voor m'n buikspieren!"

Zie ook: