Gelderland

Het gaat regenen deze week, maar wanneer is de grote vraag

De paraplu's en jassen kunnen weer tevoorschijn worden gehaald.
De paraplu's en jassen kunnen weer tevoorschijn worden gehaald. © ANP
ARNHEM - Deze week gaat het dan écht gebeuren: het gaat regenen. Maar wanneer, is nog de vraag. En waar gaan de eerste druppels vallen? De weerman legt uit.
Weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza ziet voor deze maandag nog een warme en droge dag: "Veel zon overdag en hele hoge temperaturen voor september. Want op de meeste plaatsen wordt het tropisch warm met 30 of 31 graden. En dat is toch wel opvallend voor deze tijd van het jaar."
Volgens Van Bernebeek blijft ook komende nacht zacht: "Dan wordt het niet veel kouder dan een graad of 18."

Eerste buitjes

Van Bernebeek houdt de mogelijkheid open van een eerste buitje voor komende nacht: "Dan zou er wel plaatselijk een enkele bui kunnen vallen, maar ik denk toch dat de meeste buien bestemd zijn voor de westelijke helft van Nederland."
Ook voor dinsdag ziet de weerman een mooie dag in het verschiet, met mogelijk buien in de nacht: "In onze regio is het ook morgen overwegend droog met geregeld zon en wel iets minder hoge temperaturen. Zo'n 27 of 28 graden, maar het is nog steeds volop zomer. Nou kan er morgenavond, later op de avond en in de nacht naar woensdag, wél een buiengebied over onze regio trekken. Daarbij kan dan ook onweer voorkomen."
Maar die regen is van korte duur, aldus Van Bernebeek: "Die buien zijn woensdagochtend al weer uit onze regio vertrokken." Op woensdag wordt het dan weer een graad of 25 of 26.

De dag van de waarheid

Donderdag is voor Van Bernebeek de dag waarop we echt regen kunnen gaan zien: "Dan komen we echt in wat minder warme lucht terecht. Met meer buien, daarbij kan ook van tijd tot tijd onweer voorkomen. Vanaf vrijdag ligt de middagtemperatuur nog rond een graad of 20. Maar dat is wel vrij normaal voor deze tijd van het jaar."
Kort en bondig: "Als er een bui valt, zal het vooral in de late avond of in de nacht zijn, dus dan gaan de meeste mensen er weinig van merken. Pas donderdag wordt het echt wisselvallig."

Code geel

Het KNMI geeft voor de provincie Gelderland voor vandaag nog geen speciale waarschuwing af. Dat doet de weerdienst wél voor het zuiden van het land, voor Zeeland en Noord-Brabant. Daar kunnen vanmiddag en vanavond onweersbuien voorkomen. Die kunnen gepaard gaan met windstoten van 60-70 kilometer per uur. Er kan daar ook hagel bij voorkomen.