Rivierengebied / Stedendriehoek

Batterijen en accu's zorgen steeds vaker voor brand in vuilniswagens

Een brand in een vuilniswagen in Apeldoorn vorige maand op archiefbeeld.
Een brand in een vuilniswagen in Apeldoorn vorige maand op archiefbeeld. © Luciano de Graaf
ARNHEM - Het kan gevaarlijke situaties veroorzaken: batterijen en accu's die bij het restafval worden gedaan. In de afvalbak of in de vuilniswagen kunnen ze ontladen, waardoor er brand ontstaat. Het komt steeds vaker voor, leert een rondgang die Omroep Gelderland deed langs verschillende bedrijven en organisaties uit de sector.
Afvalverwerkingsbedrijven zijn dit meer dan zat en roepen consumenten en bedrijven op om het recyclen serieus te nemen.
Dat er meer branden zijn, komt volgens de landelijke verenigingen van afvalverwerkings- en inzamelbedrijven door de toename van producten met batterijen. Dat zegt Nicole Groen van Avri, dat in het Rivierengebied de afvalverwerking doet voor acht gemeenten.

Stel dat zo'n vuilnisauto vlam vat?

Bij de afvalverwerker Ter Horst Groep uit Varsseveld hebben ze een brand hierdoor nog niet meegemaakt. Rob Bongers, woordvoerder van het Achterhoekse bedrijf, maakt zich wel zorgen: "Stel dat zo'n vuilnisauto een keer echt vlam vat?".
"Het is natuurlijk gewoon gevaarlijk", meent Bongers. "Het gebeurt steeds vaker dat consumenten batterijen en accu's bij het afval doen. Op landelijk niveau zien we de gevolgen: brand in vuilniscontainers."
Twee weken geleden nog kieperde een chauffeur van een vuilniswagen in Apeldoorn de hele inhoud van zijn wagen op de stoep vanwege een beginnende brand in het restafval dat hij ophaalde. Die brand was ontstaan door een batterij, bevestigt Frank Kerstens van Circulus desgevraagd aan Omroep Gelderland. Een aantal dagen eerder moest de brandweer in Geldermalsen nog een vuilniswagen openslijpen om een brand te blussen. Of de oorzaak van die brand ook een batterij of accu was, is niet bekend.

Brand door wenskaart

Branden ontstaan vaak door kleine apparaten. De batterijen erin raken beschadigd en kunnen vervolgens gaan gloeien. Het gaat bijvoorbeeld om oude mobieltjes, elektronische tandenborstels, of wenskaarten met een batterij. "Hoe klein ook, deze batterijtjes kunnen brand veroorzaken", waarschuwt Groen van de Avri.
Dat geldt ook voor accu's uit laptops en tablets. "Die worden ook vaak gewoon maar weggegooid", vertelt Bongers enigszins verbaasd. "Je leest al over consumenten die hun e-bikes in z'n geheel bij het afval doen, zonder de accu eruit te halen."
Je leest al over consumenten die hun e-bikes in z'n geheel bij het afval doen, zonder de accu eruit te halen.
Rob Bongers, Ter Horst Groep
"Elektronische apparaten behoren gerecycled te worden. Bij grote apparaten gaat dat meestal wel goed, maar vooral bij kleinere apparaten of losse batterijen gaat het te vaak mis. Ze verdwijnen veelal nog in de restafvalbak. Niet alleen bij de consument, maar ook in het bedrijfsafval komen kleine elektronische apparaten en losse accu’s en batterijen te vaak voor", zo meldt de Ter Horst Groep op zijn website.
'De vuilniswagen kan zelfs ontploffen'

Oproep

De afvalverwerkers roepen consumenten en bedrijven op om het recyclen serieus te nemen. "Stop batterijen en accu's niet bij het restafval", is de dringende oproep van Nicole Groen van de Avri. "Alle batterijen en accu’s kunnen veilig worden afgegeven bij de milieustraat. Daar horen ze thuis."

Zie ook: