Noord-Veluwe

Bewoner chaletpark bezorgd over branden: 'Deze is ook weer aangestoken, denk ik'

Een bewoner van het chaletpark in Nunspeet vlakbij de recente heidebrand is bezorgd.
Een bewoner van het chaletpark in Nunspeet vlakbij de recente heidebrand is bezorgd. © Omroep Gelderland
ELSPEET - Drie heidebranden op de Veluwe in korte tijd zorgen niet alleen voor bezorgdheid bij boswachters en terreinbeheerders; ook omwonenden maken zich zorgen. "Meer dan de brandweer bellen als je iets hoort kun je niet doen", verzucht een bewoner van een chaletpark in Elspeet.
Hij maakt zich grote zorgen. "Vooral omdat het niet de eerste keer is. Twee jaar geleden was er een heidebrand aan de andere kant. Ik weet zeker dat die aangestoken was." Hij heeft toen jongeren zien lopen in het bos, die met sigarettenpeuken gooiden. "Ze lokten de brandweer uit."
Ook dit keer heeft hij 'gerommel' gehoord in de bossen achter het chaletpark waar hij woont. "Ik hoorde ze schreeuwen. Ik denk dat ze peuken of een flesje met iets erin weggooien. Ik vermoed dat het dit keer ook weer is aangestoken."

Aanmaakblokjes

De politie kan dit niet bevestigen. Een woordvoerder vertelt dat alleen bij de brand eind vorige maand in Uddel met enige zekerheid te zeggen is dat het om brandstichting gaat. "Toen zijn er aanmaakblokjes gevonden. Bij de andere brand in Uddel en de brand van zaterdagavond in Elspeet weten we dit niet. Het kan om een sigarettenpeuk gaan, een stukje glas of resten van een barbecue. Het kan van alles zijn, helemaal met dit weer. Het is gort- en gortdroog. Een klein vonkje is al genoeg."
Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de heidebranden. "Zeker de brand waar we aanmaakblokjes hebben gevonden heeft prioriteit. In deze gebieden wordt gerecreëerd, het is levensgevaarlijk", aldus de politie.