Noord-Veluwe

De ene na de andere heidebrand: hoe erg is dat eigenlijk?

Terreinbeheerder Aalt Bronkhorst bekijkt de schade van de heidebrand in Uddel.
Terreinbeheerder Aalt Bronkhorst bekijkt de schade van de heidebrand in Uddel. © Omroep Gelderland
UDDEL - Op de Veluwe zijn deze week meerdere kleine brandjes en drie grotere heidebranden geweest. Maken boswachters en terreinbeheerders zich zorgen? En hoe erg is zo'n heidebrand eigenlijk?
Het was deze week een paar keer raak op de heide in Uddel. Aalt Bronkhorst, terreinbeheerder bij Kroondomein Het Loo, geeft aan dat de grotere branden zorgelijk zijn. "Het is nu nog droger dan een week geleden. De voorgaande brandjes waren klein, dit keer is het grootschaliger. We zijn met deze droogte wel bezorgd over hoe het verder gaat."

Slangen en adders verbrand

Over de gevolgen van de branden is hij wat optimistischer. "Ik denk dat hier de heide nog wel weer uitloopt. We hebben enkele ringslangen en adders gevonden die slachtoffer zijn van deze brand, maar verder niet."
Toch benadrukt hij dat het belangrijk is om extra alert te zijn. "Als een groter gebied in vlammen opgaat, heeft dat enkele jaren nodig om te herstellen. Wij hopen dat mensen echt heel voorzichtig zijn met vuur in de natuur."

Oorzaak lastig te vinden

Bij een van de branden werden aanmaakblokjes gevonden en lijkt er opzet in het spel. Over de oorzaak van de andere branden is nog niets bekend. Naar aanleiding van de brand in Elspeet zaterdagavond zegt een woordvoerder van de politie: "Met deze droogte kunnen er ook tal van andere oorzaken aan een brand ten grondslag liggen. Een weggegooide sigarettenpeuk kan voldoende zijn voor een grote brand. De oorzaak is vaak lastig vast te stellen aangezien sporen letterlijk in vlammen opgaan."

Gevolgen niet altijd desastreus

Vuur werd in het verleden overigens vaak gebruikt om heidegebieden in stand te houden. Een brand in een heidegebied hoeft, onder bepaalde omstandigheden, helemaal niet desastreus te zijn. Het vuur vernietigt namelijk de planten die anders de heide zouden verdringen. Vuur-ecoloog Merlijn Hoftijzer stelt dat schapen kunnen helpen bij het herstel van heide na een brand.
Na een grote brand op de Ginkelse Heide in Ede in 2018 vertelde hij: "Alleen met de juiste nazorg ontwikkel je zo'n veld weer als een geweldig heideterrein. Je krijgt nu een explosie van grassen, maar als je grazers hebt dan verandert je gebied weer in een prachtig heidegebied."

Zie ook: