Arnhem en omstreken

Vrienden lopen Airbornewandeltocht met urn overleden veteraan

Sebastian Philip (rechts) en Chris Willmott met de urn met as van veteraan John Jeffries.
Sebastian Philip (rechts) en Chris Willmott met de urn met as van veteraan John Jeffries. © RTV Connect
OOSTERBEEK - Airborneveteraan John Jeffries uit Engeland overleed twee jaar geleden en toch is hij zaterdag bij de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Zijn vrienden Sebastian Philip en Chris Willmott namen zijn as mee tijdens de wandeling. "Hij zou dit geweldig vinden, daar ben ik vrij zeker van."
Philip is taxichauffeur in Londen. Samen met Willmott is hij vrijwilliger voor de Taxi Charity for Military Veterans. Ze hebben Jeffries vaak rondgereden en leerden hem op die manier kennen. John Jeffries was in 2019 voor het laatst bij de Airborneherdenking en was daar altijd enthousiast over. "Hij zei zelfs toen hij bij het leger ging, hij was namelijk geadopteerd, dat het leger zijn nieuwe familie was."
Veteraan John Jeffries in 2019.
Veteraan John Jeffries in 2019. © Ede TV archief
Nu wandelen de twee een lange tocht en denken ze terug aan de overleden veteraan. "We hebben zijn as bij ons. We hebben toestemming gekregen van zijn dochter en we brengen zijn as met ons mee", leggen ze uit aan RTV Connect. Daar is het tweetal blij mee. "Het is mooi om iemand die de Slag bij Arnhem heeft meegemaakt, nu ook met ons meegaat", zegt Philip. De twee Engelsen liepen 40 kilometer. Naast de urn hadden ze 18 kilo bepakking op hun rug. "Want dat was wat de para’s droegen in 1944 tijdens de Slag bij Arnhem."
De twee wandelaars waren de eerste die zaterdagmorgen startten aan de wandeltocht. “Hij is met heel veel reizen met ons mee geweest. Het was een mooi mens. Hij lachte altijd.” De urn met Jeffries' as wordt binnenkort bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.
Bekijk het gesprek dat RTV Connect had met Sebastian Philip: