Rijk van Nijmegen

Bier gooien tijdens optreden: 'Dit moet stoppen'

Bier gooien tijdens een optreden, het komt best vaak voor.
Bier gooien tijdens een optreden, het komt best vaak voor. © ANP
OOIJ - Bier gooien bij optredens: volgens artiestenbureau Lukassen uit Ooij gebeurt dit steeds vaker. Lukassen wil het fenomeen, samen met een aantal boekingskantoren en platenmaatschappijen, definitief een halt toeroepen met de slogan 'Je bent een loser als je met bier gooit'.
Directe aanleiding zijn recente biergooi-incidenten tijdens optredens van zanger Mart Hoogkamer. De artiestenbureaus zijn het inmiddels goed zat. Met NRGY Music, het bureau van Hoogkamer, is Lukassen Produkties daarom een actie op social media gestart.
"Je moet je voorstellen dat jij op je werk ineens overgoten wordt met bier. Dat pik je dan toch ook niet?", stelt Leon Lukassen. "Het is respectloos naar de artiest en er wordt vaak flinke schade toegebracht aan alle elektronica. We willen echt proberen dit de kop in te drukken."

Sociale controle

Bij sommige festivals of concerten hoort het biergooien een beetje bij de uitgelaten sfeer. Zo constateerden fans van Normaal afgelopen mei in Lochem nog tevreden dat het bier 'eindelijk weer door de lucht vloog'. Niet iedereen denkt er echter zo over.
Met de nu gestarte actie proberen de bureaus het publiek te mobiliseren. "Je ziet uit de reacties dat toch heel veel mensen dit niet leuk vinden", zegt Lukassen. "We hopen dat er daardoor ook een sociale controle ontstaat. Dat mensen elkaar aanspreken: ik ben hier gezellig uit met mijn vader, mijn moeder, mijn zusje, ga jij een glas bier in iemands gezicht gooien. Doe eens normaal."
Als bierliefhebber kan de artiestenmanager deze daad überhaupt niet begrijpen. "Ik weet wat het biertje kost", zegt hij. "Dat gooi je dan weg. Dat is toch zonde, jongens?"
Of de actie ook het gewenste effect zal hebben, is natuurlijk de vraag. Lukassen: "Helemaal uitsluiten doe je het nooit. Maar we hebben er veel goede respons op gehad en ieder glas minder is winst."