Arnhem en omstreken

Marco mag zijn wapens houden, zegt de politie na onderzoek

Marco poseert bij (een deel van) zijn wapens.
Marco poseert bij (een deel van) zijn wapens. © Arjan Hoefakker/RTV Connect
ARNHEM - Arnhemmer Marco mag de vele wapens die hij in zijn huis bewaart, houden. Na een reportage waarin hij zijn arsenaal toonde, reageerden de gemeenteraad en burgemeester Ahmed Marcouch geschrokken. De politie startte een onderzoek, maar zegt nu dat alle wapens airsoftmachines zijn, ofwel nepwapens.
In de reportage (zie onder) van RTV Connect liet Marco zien dat hij over veel vuurwapens en messen beschikt, die hij allemaal achter slot en grendel bewaart in zijn woning in de wijk Geitenkamp. De vuurwapens zijn beveiligd en Marco bewaart er geen patronen bij: die zitten in een afgesloten kast in een kluis.
Zijn imposante verzameling leidde er al toe dat de politie hem een paar keer opzocht, vertelde Marco. Met enige trots liet hij weten dat de politie 'bang' voor hem is. Naar aanleiding van de reportage bezocht de politie hem (nogmaals) in zijn woning. Daar werden de wapens onderzocht en daaruit is gebleken dat het om airsoftmachines gaan. Die lijken op echte wapens, maar er kan niet met scherp mee worden geschoten.
Marco mag de wapens bovendien in bezit hebben, zo laat de politie nu weten. Wie lid is van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en zich aan de regels houdt, mag een airsoftapparaat houden. In de publieke ruimte mogen de wapens niet gebruikt worden.
Het onderzoek is daarmee afgesloten. Eerder zei politiewetenschapper Jaap Timmer uit Apeldoorn al dat volgens de wet wapens en munitie alleen mensen die schriftelijk toestemming hebben van de korpschef van de politie, échte wapens in bezit mogen hebben.
Kijk hier de reportage van RTV Connect terug:
Marco's huis hangt vol met wapens: 'De politie is bang voor mij'