Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Stikstofproblemen? Welnee, 'klimaatleugens', zeggen deze Gelderlanders

Stikstofproblemen? Welnee, 'klimaatleugens', zeggen deze Gelderlanders
Stikstofproblemen? Welnee, 'klimaatleugens', zeggen deze Gelderlanders © RN7
De stikstofperikelen maken veel los ons in onze provincie. De NOS nam een rapport van internationale wetenschappers onder de loep, die meldden dat de stikstofproblemen op Veluwe groter zijn dan gedacht. Veel inwoners van Gelderland stellen echter dat er helemaal geen stikstofprobleem is.
Meer dan 1500 mensen reageerden op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland op het nieuws. "Het merendeel ziet in dat we belazerd worden", reageert een Arnhemmer na het zien van de reacties. "Er is geen stikstofprobleem, we hebben een overheidsprobleem", voegt een Doetinchemmer toe.
Uit het rapport van de wetenschappers blijkt dat een deel van de Nederlandse beschermde natuur meer last van stikstof heeft dan tot nu toe werd gedacht. Vooral in Gelderland is een groter natuurgebied gevoeliger voor stikstof dan eerder werd aangegeven. Het gebied loopt van de Rijn tot bijna aan de noordgrens van onze provincie. Dit kan grote gevolgen hebben en mogelijk liggen strengere maatregelen op de loer. Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het ziet er naar uit dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf.

'Snelwegen belangrijke oorzaak'

Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, reageerde vrijdag kritisch op het rapport. Volgens hem hebben boeren al veel gedaan om de uitstoot van ammoniak te verminderen. Hij denkt dat de problemen op de Veluwe een andere oorzaak hebben. “Wat er wel doorheen loopt, zijn autosnelwegen. Ik acht de kans groter dat het daarvan komt, dan van de boeren, want iedereen heeft tegenwoordig twee auto’s. Zie hoe de agrarische sector de afgelopen jaren qua dieraantal gekrompen is, dan is één en één twee lijkt mij”, aldus de Barnevelder.
In coronatijd was de lucht veel schoner en de boeren werkten gewoon door
In Gelderland steunen veel mensen de boeren, blijkt uit de reacties. "Het komt zeker van de snelwegen, vliegtuigen et cetera. In coronatijd was de lucht veel schoner en de boeren werkten gewoon door, dus het ligt niet aan hen", stelt een inwoonster van Hemmen. "Overal waar (snel)wegen de natuur doorkruisen is het drama met de natuur. Daarentegen ziet het er rondom de boerenbedrijven voortreffelijk uit."

Wereldwijd aanpakken

Meerdere lezers van Omroep Gelderland stellen dat het een wereldwijd probleem is en dat het alleen beter kan worden wanneer alle landen meedoen en de uitstoot van de industrie aanpakken. Een inwoonster van Aalten zegt hierover: "Zolang de grote landen der aarde niet meedoen en de grootste vervuilende bedrijven hun gang kunnen blijven gaan, heeft dit allemaal totaal geen zin. Ernaar luisteren doe ik helemaal niet en het geloven doe ik ook niet. Ik geloof niet in klimaatleugens. Ik luister niet meer naar onzin."
Een Winterswijkse is het hiermee eens: "Ze moeten toch wat. Zolang het niet wereldwijd wordt aangepast, is het altijd een verloren strijd."
De achterliggende gedachte van het uitkopen van de boeren is volgens meerdere Gelderlanders het tekort aan woningen. "Dit kabinet wil alleen maar grond hebben voor woningbouw en industrie", stelt een inwoner van Zutphen, die denkt dat de boeren hiervoor van hun grond worden gejaagd. "Dus de opwarming van de aarde wordt alleen maar erger door al dat beton. En ze gebruiken elke keer de smoes stikstof, maar die droogte van de natuur komt door de opwarming van de aarde. Dit kabinet wil het gewoon niet inzien."
Zie ook: