Achterhoek

Afsluiting Dorpsstraat in Laag-Keppel maakt inwoners Wehl boos en verdrietig

De inwoners van Wehl zijn boos over de afsluiting.
De inwoners van Wehl zijn boos over de afsluiting. © Omroep Gelderland
LAAG-KEPPEL - "Wie betaalt mijn benzine voor het omrijden, het is tegenwoordig toch al zo duur," schreeuwt een automobilist uit het opengedraaide raam van een auto die Wehl in komt rijden. Het is duidelijk: de inwoners van het Achterhoekse dorp zijn woedend over de afsluiting van de Dorpsstraat in buurdorp Laag-Keppel. Die weg ging dicht, omdat hij massaal als sluiproute werd gebruikt tijdens werkzaamheden aan de afgesloten N317 bij Doetinchem.
Op de rotonde bij Wehl is een protestbord geplaatst. "Wehl afgesloten voor mensen uit Laag-Keppel." waarschuwt het. Als wij als Wehlenaren niet door Laag-Keppel mogen rijden, dan komen de Keppelers er hier ook niet meer in, moet de boze bordenplaatser hebben gedacht.

Veel te ver omrijden

Veel inwoners van Wehl, die aan de andere kant van de Oude IJssel werken, zeggen door de afsluiting nu veel te ver te om te moeten rijden. "Ik werk in Zutphen", zegt Karin van Dulmen. "Het liefst ga ik in Keppel de brug over en omdat in Doetinchem de helft nu ook is afgesloten, moet ik een enorme omweg rijden. Normaal ben ik om 15.00 uur thuis van mijn werk. Nu ben ik er om 16.15 uur."
Ook de Wehlse middenstand klaagt steen en been. Ze zegt veel klanten van de andere kant van de Oude IJssel te hebben verloren door de afsluiting. "Ja, dat betekent voor heel veel winkels in Wehl toch wel een drama," verzucht Angelo Derksen. Hij is de slager van het dorp. "De mensen in Wehl zijn boos en verdrietig."
Maar de bewoners van de inmiddels lekker rustige Dorpsstraat in Laag-Keppel zeggen dat zij helemaal niet om die afsluiting hebben gevraagd: "Dat komt niet doordat de mensen hier even gebeld hebben en gezegd hebben: doe even wat betonblokken, dan sluiten we het af," zegt bewoner Mart de Kruif van de Dorpsstraat. "De Keppelseweg wordt verbouwd. En daarom is hier een situatie ontstaan, waarvan je zegt: dit is niet meer houdbaar. Dat kunnen we als overheid niet verantwoorden."
Het zijn dan ook de provincie en de gemeente geweest, die bepaald hebben dat de Dorpsstraat dicht moest, zegt De Kruif. "Er reden bijna tienduizend auto's door deze straat heen. Dan hoef je geen wetenschapper te zijn om te zeggen: hé jongens, er is niet alleen veel overlast, maar het is ook levensgevaarlijk. Dus ik begrijp wel dat de gemeente en provincie hebben gezegd: veiligheid gaat nu even boven overlast. Het is niet anders."