Arnhem en omstreken

Henk loopt voor de 75ste keer mee met de Airborne Wandeltocht

Henk Hobé loopt al 75 jaar mee met de Airborne wandeltocht.
Henk Hobé loopt al 75 jaar mee met de Airborne wandeltocht. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Henk Hobé loopt zaterdag voor de 75ste keer de Airborne Wandeltocht in zijn woonplaats Oosterbeek. "Wanneer je over de begraafplaats loopt en de namen en leeftijden van 21 en 22 van de soldaten ziet die gesprongen zijn en niet wisten waar ze heen zouden gaan. Dat doet je echt wat."
Dat was niet meteen bij de eerste keer meewandelen zo, in 1947. Henk Hobé vertelt: "Als 11-jarige jongen ben je daar nog niet zo mee bezig. Dat komt wat later, als je er op school meer over meekrijgt. En ik ben vroeger ook bloemenkind geweest. Op 17 september legden we als schoolkinderen bloemen bij de graven van de soldaten."

Reünie

De Airborne Wandeltocht is al jaren een traditie waar Hobé zijn agenda voor leeg veegt. Elk jaar is de wandeling op de de eerste zaterdag in september. "Het is inmiddels ook een soort reünie, om steeds weer mensen terug te zien. Dat is fijn, maar het gaat vooral om het herdenken."

Kinderen zijn trots

Zelf vindt hij het niet zo bijzonder dat hij al 75 jaar meeloopt. "Nou, nee. Misschien vinden mijn kinderen dat wel. Zij zijn wel trots. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit kan doen."
Dit keer heeft Hobé niet getraind. "Ik ga niet zoveel wandelen hoor. Ik loop de 10 kilometer."
Henk Hobé is te gast bij de week van Gelderland